Festival Smetanovské dny je za dveřmi

28. leden 2019 10:00

Přípravy na festival Smetanovské dny vrcholí, kromě špiček vážné hudby se s pořádající Plzeňskou filharmonií spojí hudebníci z jiných žánrů, třeba jazzman Jiří Stivín. 

Smetanovské dny nabídnou opět širokou paletu koncertů a zajímavý doprovodný program. V Plzni odstartují již za měsíc. Podrobný program festivalu najdete na webových stránkách Plzeňské filharmonie, vstupenky jsou v předprodeji.

„Smetanovské dny zahájí 28. února koncertem, na kterém se představí nejen vynikající, ale také nádherná a půvabná portorická zpěvačka Sophia Burgos, která zazpívá Brittenovy Iluminace a představí se také ve čtvrté symfonii Gustava Mahlera,“ prozradila ředitelka festivalu a Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová.

„Máme připravené věhlasné komorní soubory, například České noneto, které s námi oslaví 95 let, to dnes patří k nejstarším komorním souborům na světě a má velmi dobrý hráčský potenciál. Je to soubor, který objíždí světová pódia,“ uvedla s tím, že mezi další účinkující bude patřit například Wihanovo kvarteto. S tím se představí violoncellista Michal Kaňka, kterého v příští sezoně při příležitosti jeho narozenin budou moci posluchači Plzeňské filharmonie slyšet i sólově. Mezi dalšími hosty festivalu bude Jaroslav Krček a Musica Bohemica, jejíž program nese název Velikonoce s Musicou Bohemicou.

Ojedinělá spojení i slavný jazzman

„Sólisté divadla Josefa Kajetána Tyla spolu s Ivanem Paříkem připravili pořad Eliška Krásnohorská a česká opera a ve spolupráci s Konzervatoří Plzeň jsme zařadili Komorní projekt Michaely Fukačové a Mariána Lapšanského,“ pozvala Lenka Kavalová.

Spolu se svou rodinou také vystoupí za doprovodu Plzeňské filharmonie jazzman Jiří Stivín. „V Kostele sv. Jana Nepomuckého v Soukenické ulici vystoupí varhanice Irena Chřibková, tentokrát s Martinem Opršálem, který je hráčem na sólovou marimbu a ostatní bicí nástroje, bude to takové ojedinělé spojení. Program bude zaměřen také na výročí Petra Ebena, zazní skladba jeho skladba Krajiny patmonské,“ prozradila Kavalová.

V prostorách Návštěvnického centra Plzeňského prazdroje pak bude připraven taneční workshop nazvaný Tanec v době mládí Bedřicha Smetany, celým pořadem provede tanečnice Hana Tillmanová. Závěr festivalu je naplánovaný na 28. března, kdy s Plzeňskou filharmonií vystoupí vynikající harfenistka a členka České filharmonie Jana Boušková.  

autoři: Petra Kosová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio