Festival světla rozsvítí Plzeň videomappingem, světelnými instalacemi i interaktivními objekty

20. únor 2015

Videomapping, světelné instalace, interaktivní objekty a další umělecká díla spojená se světlem ovládnou v pátek 20. a v sobotu 21. února Plzeň. Na mnoha místech podél řeky Radbuzy proběhne v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 Festival světla. Jeho program připravuje tým Plzně 2015 ve spolupráci s pražským festivalem Signal, který britský deník The Guardian zařadil mezi deset nejlepších evropských podobně zaměřených přehlídek.

Svoje díla založená na práci se světlem představí domácí umělci jako David Černý, Jakub Nepraš, Rony Plesl, Vladimír 518 a další, ale i zahraniční tvůrci například z Japonska, Irska, Německa. Vstup na celý festival je zdarma, všechny instalace budou k vidění po oba dny od 18 do 23.30 hod. a celá trasa se dá zvládnout příjemnou večerní procházkou.

Čtěte také

„Festival světla je důležitou součástí jednoho z pilířů projektu Plzeň 2015 nazvaného Veřejný prostor. Díky umělcům se snažíme vidět známá místa doslova v novém světle a vytvořit si tak intenzivnější vztah k místu, kde žijeme.", uvedl programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko. Na Festivalu světla se objeví jak původní, zatím nikde neuvedená díla, tak i instalace, které viděli návštěvníci pražského festivalu Signal. Díky novým místům ale získají v podstatě "novou podobu". Festival Signal se stal nejnavštěvovanější kulturní událostí v ČR. V Plzni se představí 10 instalací, polovina je vytvořena přímo pro letošní Festival světla. Důležitým prvkem řady děl se stávají sami návštěvníci.

Program Festivalu světla

Čtěte také

Osou festivalu je trasa mezi areálem DEPO2015 a pivovarem

Osou celého festivalu se stane řeka Radbuza. "Trasa mezi areálem DEPO2015 a pivovarem je dobrodružnou výzvou a instalace ukazují, jak široké možnosti nabízí hra se světlem.", vysvětlil Jiří Sulženko.

Lidé najdou instalace na těchto místech: DEPO2015, Papírna, pod mostem Milénia, hřiště u Radbuzy mezi depem a plovárnou, Korandův sbor, kostel Nanebevzetí Panny Marie, Západočeské muzeum, budova „mrakodrapu" BCB, podchod Tyršovy ulice, Štruncovy sady, nádvoří Plzeňského Prazdroje a pivovarské sklepy Plzeňského Prazdroje, kam se návštěvníci budou moci podívat úplně poprvé v historii pivovaru.

Například bývalá městská plovárna na Radbuze se v pátek i v sobotu zapojí do festivalu komunitní akcí Lampiony nad Plovárnou, kterou budou spoluvytvářet sami diváci. U příležitosti reprezentačního plesu města Plzně bude také v sobotu 21. února speciálně nasvícená Měšťanská beseda a po oba dny mrakodrap BCB na Anglickém nábřeží.

Kompletní přehled všech akcí najdete na webových stránkách společnosti Plzeň 2015.

Srdce - G. Matušková, Š. Svoboda, Š. Kuczman
Program Festivalu světla
Spustit audio