Figuríny pro nácvik ošetření medikům řeknou, co je bolí. Komunikace s pacientem se bez nich učí jen obtížně

15. listopad 2022

Intubace pacienta, odběry krve, zavádění kanyl, ale i řešení závažných stavů z intenzivní medicíny. To je jen část toho, co teď mohou nacvičovat studenti Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni v simulačním centru v kampusu na Lochotíně na realistických figurínách.

Figuríny, které můžou studenti využívat, jsou mnohem sofistikovanější než takzvané „Anduly“, které si mnozí z nás pamatují ze školy.

„Au, nedělejte to!“

Nejen že vypadají jako živé, ony jsou také schopné reagovat jako člověk, a dokonce mluví. Díky tomu lze tedy velmi dobře napodobit situaci při ošetření skutečného živého pacienta.

Čtěte také

Jednání figuríny má při nácviku v režii technik Vít Puškáš. „Reaguji na dění v simulačním sále a odpovídám na dotazy lékaře. Vždy máme připravený rámcový scénář. Dle potřeby improvizuji, ale vždy se držím základní kostry, abych studenty zbytečně nemátl,“ vysvětlil.

Univerzitním zástupcem pro Simulační centrum je Jan Zatloukal: „Simulace umožňuje natrénovat určité dovednosti, ale zároveň umožňuje nacvičovat i komunikaci v týmu a s pacientem, což je velká výhoda, protože to se jinak student naučit nemůže.“  

V různých velikostech

Dění při simulaci sledovala také rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková: „Je to blízká simulace toho, co se studentovi stane, když začne pečovat o pacienta.“ Plzeňská fakulta má k dispozici dospělé, dětské, a dokonce i novorozenecké figuríny. 

Kromě velkých modelů celého těla, které simulují případy z urgentní medicíny, pracují studenti také s jednotlivými částmi, například s rukama, na nichž nacvičují zavádění kanyly nebo odběr krve. Model přitom reaguje stejně jako lidská tkáň a ze žíly mu při odběru teče červená tekutina.

autoři: Jitka Englová , aka
Spustit audio

Související