Filmové štáby omezují natáčení v regionu

21. listopad 2020 11:35

V době pandemie se přesouvají termíny filmových premiér. Zahraniční i domácí produkce odkládají natáčení, protože zajistit veškerá potřebná hygienická a bezpečnostní opatření by znamenalo obrovské náklady navíc.

Velkým problémům čelí během koronavirové krize také filmový průmysl. V Plzeňském kraji se naštěstí žádné kinematografické projekty rušit nemusely, pouze se přesunula data jejich realizace. „Vzhledem k tomu, že k létě se ta situace trochu uvolnila, tak menší české produkce typu seriál Hvězdy nad hlavou, který se natáčel v Biskoupkách nebo film Matky, který se natáčel v Prádle u Nepomuku, vznikly,“ sdělil ředitel Regionální filmové kanceláře Plzeňského kraje Petr Veruněk. Velké české či zahraniční produkce však své projekty přesunuly na příští rok, popřípadě na rok 2022.

Řada dokončených snímků přesunula premiéry a stále čeká na své uvedení. Jedním z nich je právě film Matky či Zátopek, který měl být uveden s letními olympijskými hrami. Dále se jedná také o snímek režiséra a spisovatele Patrika Hartla - Prvok, Šampón, Tečka a Karel, který se loni na podzim natáčel v několika lokalitách v Plzni. Přesunuta musela být také premiéra filmu Kryštof a dokumentu Karel.

V posledních týdnech se již začínají ozývat čeští i zahraniční producenti, kteří si vytipovávají lokace v Plzeňském kraji. Producenti však mají stále strach z nákazy v průběhu natáčení a s tím souvisejícími komplikacemi. Regionální filmová kancelář Plzeňského kraje se zabývá v první řadě spoluprací s filmovými štáby, kterým pomáhá s výběrem míst pro natáčení nebo při jednáních s úřady, ale propaguje i filmovou turistiku.

V regionu se nachází řada zajímavých filmových míst

Zájemci a milovníci pohádek si mohou naplánovat putování po místech na Plzeňsku, kde se pohádky natáčely. Jedním z takových míst je Kaolinový důl v Nevřeni, kde se točila pohádka Čertí brko nebo za Andělem Páně do Kašperských Hor a k Černému jezeru na Šumavu. Hezkým místem, kde návštěvníci nepotkají mnoho lidí, je také vyhlídka na lom Kaznějov, kde se natáčela Princezna ze mlejna.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio