Filmový průmysl v kraji po koronavirové pauze opět ožívá

26. březen 2021 13:40, aktualizováno

Kvůli koronavirové krizi odkládali filmaři premiéry v kinech a plánovaná natáčení v Plzeňském kraji se rušila a posouvala na pozdější termíny. Nyní ale vše nasvědčuje tomu, že se situace zlepšuje a filmaři se do kraje opět vracejí.

V loňském roce spolupracovala Regionální filmová kancelář Plzeňského kraje zhruba na jedenácti projektech. V běžném roce se jich v kraji vyprodukuje kolem třiceti. Za první tři měsíce letošního roku se v kraji připravuje kolem dvou desítek děl.

„Paleta připravovaných projektů je poměrně velká. Spolupracujeme na novém filmu Jana Svěráka, měl by vzniknout dokument pro televizi BBC, která si jako hlavní natáčecí lokalitu zvolila plzeňskou Papírnu, dalším z projektů je nová série Policie Modrava,“ sdělil ředitel Regionální filmové kanceláře Plzeňského kraje Petr Veruněk.

Faktorů, proč je Plzeňský kraj mezi filmaři tak oblíbený, je hned několik. Blízkost Prahy, poměrně dobrá infrastruktura a široká škála lokací, které mohou nabídnout od industriálních objektů, baroka až po Sudety.

Cílem Regionální filmové kanceláře je podpora filmové tvorby

Kancelář se snaží podpořit filmovou tvorbu a také filmovou turistiku. „Snažíme se lákat filmaře do Plzeňského kraje, pomáhat jim vybírat lokace a zajišťovat povolení a finance,“ oznámil Petr Veruněk. V případě, že film v kraji vznikne, snaží se kancelář propagovat místa, kde se film natáčel.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio