Filmový režisér Martin Páv připravuje další projekt

13. duben 2016

Kibera je v překladu džungle. V pronajatých chatrčích tu žije přes 60 procent obyvatel Nairobi. Mají rozlohu 10x10 m a obvykle tu žije 5 a více osob. Obydlí ve slumu jsou většinou vyrobena z vlnitého plechu nebo z hlíny a klacků. Boudy jsou nalepeny na sebe, mezi nimi protékají stoky plné odpadků, které se povalují všude. Elektřinu má k dispozici pouze 20% obyvatel. Nedostává se pitná voda a ve slumu neexistuje žádné vládní zdravotnické nebo školní zařízení.

Seznamte se…

Martin Páv propadl filmu už ve svých patnácti letech. V roce 2011 úspěšně absolvoval přijímací zkoušky na katedru hrané režie na Filmové akademii múzických umění v Praze. Už tou dobou měl natočenou řadu snímků, například celovečerní film Jdi dál, který se odehrává v Čechách a v indických Himalájích. Vzdálené exotické krajiny jej přitahovaly odjakživa, kromě Indie strávil řadu měsíců v Jihovýchodní Asii, navštívil Vietnam, Indonésii, Malajsii, Barmu, nebo Singapur. Během svých studií natočil snímek Čtvrté jaro nebo Velká výprava.


Staň se producentem filmu o lidech, kteří to nevzdávají

Filmaři spustili crowdfundingovou kampaň, a je jen na Vás, zda budete chtít projekt podpořit a umožnit tak vznik filmu. Nastartujte Keňsko-Česko-Slovenský štáb k natočení těch největších příběhů z milionového slumu Kibera.

Proč film z největšího slumu Afriky?

Záliba v cizích krajinách přivedla Martina na nový obor – Asijská studia a mezinárodní vztahy. Kromě toho pracuje v České televizi a teď připravuje nový projekt, film z největšího slumu Afriky. V čem bude dokument výjimečný?

„Určitě v pozitivním přístupu,“ říká odhodlaně Martin a pokračuje: „Problematika slumů jako ilegálních prostorů, kde lidé strádají nedostatkem hygieny, zdravotní péče a pracovních příležitostí, nám už byla představena mnohokrát. My se zaměříme na příběhy lidí, kteří přes umění, přírodní léčitelství či sport motivují, inspirují a vzdělávají svou komunitu. Například představíme avantgardní umělce, kteří malují noviny pro lidi, co neumí číst, místního bylinkáře, atd. „prozrazuje o plánech česko-slovensko-keňského štábu Martin Páv.

Nemáte obavy natáčet uprostřed slamu?

„Spoléhám na naše keňské spolupracovníky, kteří zdejší situaci a mnohé obyvatele dobře znají, jsou tu doma," říká Martin Páv a doplňuje:

„Do slamu přicházejí lidé z rodných vesnic, chtějí poznat svět a najít si lepší práci. Krátkodobá migrace je tradicí mnohých afrických kmenů. Mnohdy však lidé v Kibeře už zůstanou, jelikož se ve městě neuplatnili a nemají se domů s čím vrátit nebo jen podlehli kouzlu velkoměsta. S nadějí na lepší časy se adaptují, zakládají rodiny a zůstávají. Tak se v Kibeře rodí nová generace dětí, která nezná jiný svět, než svět slumu,“ uvádí Martin, který se do Keni chystá letos v létě. Distribuce filmu je plánována na rok 2017. Pokud ovšem bude dostatek finančních prostředků…

Lekce čestiny v uměleckém centru M2

Poslechněte si záznam rozhovoru Květy Bodollové s Martinem Pávem!

autor: Květa Bodollová
Spustit audio