Finanční dar od dobrovolných hasičů z Brnířova pomohl Západočeské univerzitě vyrobit další ochranné štíty nejen pro lékaře

29. duben 2020 15:30

Nové ochranné štíty ze Západočeské univerzity dostalo v tomto týdnu několik lékařů z Kdyně a také hasiči z Domažlic. Můžou za to dobrovolní hasiči z Brnířova, výzkumné centrum Západočeské univerzity a tak trošku i Český rozhlas Plzeň.

Aby se z dvou dobrých skutků stal jeden velký, je někdy zapotřebí náhoda. Nás těší, že místo náhody pomohl Český rozhlas Plzeň. Na reportáž o výrobě ochranných štítů ve výzkumném centru nových technologií na Západočeské univerzitě v Plzni zareagovali dobrovolní hasiči z Brnířova na Domažlicku. Univerzitě se rozhodli darovat 10.000 korun.

„Dar od dobrovolných hasičů z Brnířova je naprosto výjimečný, a my si toho nesmírně vážíme. Díky tomu máme příležitost jim poskytnout další štíty, aby je mohli distribuovat na Domažlicku,“ řekl ředitel výzkumného centra Petr Kavalíř.

Štíty využijí lékaři a hasiči

Podle zdravotní sestry Anny Kostolanské ochranné pomůcky určitě ještě využijí

Vyrobené ochranné štíty brnířovští hasiči následně předali lékařům z Kdyně, například zubní lékařce Anně Krebsové nebo praktickému lékaři Otakaru Zavadilovi.

„My děkujeme, i když už to přišlo trochu pozdě, protože ten hlavní nápor je pryč,“ uvedl MUDr. Zavadil. Kromě štítů od hasičů má jeho lékařská ordinace k dispozici také roušky, které ušili vděční pacienti. Podle zdravotní sestry Anny Kostolanské ochranné pomůcky určitě ještě využijí: „Budu se cítit jako velká hrdinka, protože v sobotu půjdu do nemocnice na pohotovost a budu vybavena ochranným štítem. Ten tam totiž k dispozici opravdu každý nemá.“

Dalších sedm štítů putovalo k hasičům do Domažlic, kde je s díky převzal od dobrovolného hasiče z Brnířova Miroslava Beneše jejich starosta Luboš Mleziva

Dalších sedm štítů putovalo k hasičům do Domažlic, kde je s díky převzal jejich starosta Luboš Mleziva. „Část štítů použijeme při dezinfekci města, zbytek dáme na dekontaminační stanoviště Zdravotnické záchranné služby v areálu domažlické nemocnice. My tam máme svůj stan i nějaké vybavení, takže dostanou štíty, aby tam měli nějaké ochranné pomůcky navíc,“ uvedl Luboš Mleziva.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio