Flyball si našel své místo i na Karlovarsku. Najdete tady jeden z nejlepších týmů Česka i Evropy

4. srpen 2022

Flyvaryors je tým lidí a jejich čtyřnohých parťáků z Karlovarského kraje fungující od roku 2016. Už na začátku si vytyčili vysoké cíle a jejich plnění se jim daří. Ve sportovní disciplíně flyball patří k české a evropské špičce.

Flyball je sport i zábava pro temperamentní psy všech plemen. Utkávají se v něm dvě čtyřčlenná družstva na dvou stejných flyballových dráhách. Každá dráha se skládá ze čtyř stejných skokových překážek a flyballového boxu, který vystřeluje míček.

Na povel psovoda, který zůstává za startovní linií, vyběhne pes na dráhu, překoná čtyři skokové překážky, naskočí na desku boxu – tím spustí mechaniku, chytí vystřelený míček a aportuje ho zpět přes překážky k psovodovi. V okamžiku, kdy první pes z družstva protne cílovou čáru, vybíhá další pes. Vítězí družstvo, které má jako první v cíli všechny čtyři psy a míčky.

V hlavní roli pes, páníček a adrenalin

Zní to dost náročně. Trenéra a kapitána karlovarského družstva Flyvaryors jsme se proto zeptali, jaké předpokladi musí závodníci v této disciplíně splnit. „Velká výhoda flyballu je, že to může dělat jakýkoliv pes a v jakémkoliv věku. Měli jsme pejska, který začínal v devíti letech a byl schopen plnohodnotně běhat flyball,“ uvedl Radek Motyčka.

„Samozřejmě vhodní jsou chrti a vipeti, kteří k tomu mají rychlostní předpoklady. Nejrozšířenějším plemenem, které běhá v Česku závody je pak border kolie. Jde o skloubení mrštnosti a rychlosti, to mají ty border kolie. Ve flyballovém světě jsou i cílené mixy plemen, je to ale pro všechna plemena. A důležité je, aby měli i páníčci určité předpoklady. Ve flyballu musí být páníček týmový hráč,“ doplnil.

Než pes vyběhne na závodní dráhu, může jeho příprava trvat i dva roky. „Tréninky jsou zaměřené na budování vztahu pejska a páníčka. Pejsek musí mít určitou sebedůvěru a pevné nervy. Pejsci se střídají v bráně v plné rychlosti, a to není přirozenost, která by u psa byla samozřejmostí, takže se musí naučit. Hodně tomu pomáhá, když má pejsek s páníčkem dobrý vztah,“ říká Motyčka, trenér Flyvaryors.

Špička v Česku i Evropě

Právě tento poměrně mladý tým z Karlovarského kraje má za sebou už řadu úspěchů. V roce 2021 poprvé pokořil český rekord, kdy si připsal první český běh pod 16 sekund. Cíle byly ale vyšší. 

Není to tak dávno, co svůj rekord členové Flyvaryors posunuli dál. Na Mistrovství Evropy 2022 ze 105 týmů zdolali hranici českého rekordu pod 15 sekund a zároveň se umístili na 3. místě. „Čas začínající čtrnáctkou mají zaběhnuto pouze další dva týmy v Evropě, takže opravdu jsme v exkluzivní společnosti. Nikdy jsme neměli medaili z Mistrovství Evropy a teď to cinklo,“ upřesnil s úsměvem Motyčka.

Pokud by měl někdo zájem se k Flyvaryors přidat, bude vítán. „Budeme rádi, bereme nováčky po celý rok. Trénujeme ve středu a v sobotu v Dalovicích. Webové stránky máme www.flyvaryors.cz a to samé máme na facebooku,“ pozval trenér.

autoři: David Forst , nkr
Spustit audio