Folklór žije. Chodské slavnosti v Domažlicích jsou plné dudáků, koláčů a krojů

12. srpen 2016
Česko – země neznámá

Domažlice jsou centrem národopisné oblasti Chodsko, kde se doposud udržuje tradice lidové dudácké hudby, tanců, zvyků a obyčejů. Každoročně tuto tradici připomínají i zdejší Chodské slavnosti, které jsou jednou z nejstarších národopisných slavností v České republice. Festival se v Domažlicích koná vždy první víkend po 10. srpnu a je tradičně spojen s Vavřineckou poutí.

Původně byla pouť v Domažlicích církevní slavností, od 19. století se přetavila v jeden z nejvýznamnějších svátků obce. Získala totiž i zábavní charakter, kdy po mši svaté následovaly kramářské boudy, taneční veselice i vystoupení potulných herců.

Postupně začali Chodsko navštěvovat i přespolní, kteří se pod vlivem dobové literatury sjížděli za zdejším malebným folklórem. Chodové zosobňovali statečnost a národní hrdost. Zájem o domažlickou pouť dokazuje například srpen roku 1939, kdy se do města přijelo bavit na 120 000 lidí včetně předních osobností kultury jako Julius Fučík, Franta Kocourek, Josef Hora nebo Karel Hašler.

Čtěte také

K rozkvětu Chodských slavností došlo v 80. letech, kdy docházelo k postupnému uvolňování společenských poměrů. Organizátoři se mohli zaměřit na národopis bez důrazu na ideové podtexty a dobová hesla.

Ačkoliv počátkem 90. let zájem veřejnosti o folklór výrazně poklesl, v současnosti představují Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť největší a nejstarší národopisné slavnosti v západočeském regionu. Letos proběhne už 62. ročník, kterého se účastní všechny významné chodské soubory a muziky, sólisté z regionu i jiných folklórních oblastí České republiky a svůj repertoár předvedou také zahraniční účastníci z Anglie, Belgie a Chorvatska. A samozřejmě nebudou na staročeském jarmarku v centru Domažlic chybět vyhlášené koláče.

autoři: Vladimír Šťovíček , Martin Čuřík
Spustit audio