Fondy na záchranu kulturního dědictví by mohly přispět na muzeum loutek

O dotace na opravu domu v centru města, který blokuje pro muzeum loutek, požádá plzeňská radnice norské fondy, které jsou určeny na záchranu kulturního dědictví ve vybraných zemích. Studie muzea je hotova, město Plzeň chce za 26 milionů korun obnovit opuštěný a mírně zchátralý městský dům na náměstí Republiky.

Jak uvedla náměstkyně primátora Marcela Krejsová, rada města schválila, že město o dotaci požádá v nejbližších dnech. Podle ní by zařízení výrazně oživilo centrální náměstí a přilákalo by do krajského města více turistů.

Loutky

Ekonomický náměstek Vladimír Duchek se domnívá, že by bylo dobře využít i jiné investiční peníze než zdroje z Evropské unie. Administrátorem fondů je české ministerstvo kultury, které musí nejprve záměr předběžně vybrat a poté uloží radnici termín na předložení kompletní žádosti. Plzeň má šanci získat až 85 procent nákladů. Dalšími možnými zdroji jsou státní fondy rozvoje cestovního ruchu a na regeneraci památkových budov.

Na přípravu projektu muzea loutek už město vyčlenilo dva miliony korun. Krejsová by byla ráda, kdyby se objekt otevíral v červnu 2006, kdy se bude po dvou letech v Plzni konat festival Skupova Plzeň.

Loutky

Společný záměr magistrátu, divadel a muzeí vznikl v roce 1995. Město má studii muzea loutek od roku 1999, kdy o jeho budování rozhodli radní. Poté se ale nikdo projektu nevěnoval. Plzeňské divadlo dětí Alfa má v depozitářích stovky originálních a velmi cenných loutek, které už nemá kde skladovat, protože na každou premiéru pořizuje nové. Provozovatelem muzea by mělo být Západočeské muzeum v Plzni, které předběžně souhlasí, před čtyřmi lety schválilo záměr ministerstvo kultury. Objekt, v jehož přízemí by měla být cukrárna, by měl být multikulturním zařízením s prostory pro amatérské divadelníky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio