FOTONÁVOD: Jak si upéct čerstvý chleba i bez domácí pekárny

3. duben 2020

Recept i samotné pečení jsou jednoduché, jen počítejte, že celý proces zabere poměrně hodně času. Doma tenhle chleba už roky peče jedna z našich rozhlasových kolegyň a podělila se s námi o návod.

Když se rozhodnete upéct si chleba podle tohoto receptu, počítejte s tím, že od zadělání těsta po samotné pečení potřebujete 12 - 16 hodin, přesně takovou dobu totiž těsto „odpočívá“; ne méně než 12 hodin, ne více než 16 hodin. Naše kolegyně doporučuje například zadělat si těsto v 7 hodin ráno, potom můžete začít péct v 7 hodin večer, zabere vám to čas do 9 večer a k snídani budete servírovat čerstvý domácí chléb.

Budete potřebovat:

  • hladkou pšeničnou mouku
  • žitnou chlebovou mouku
  • sušené droždí
  • sůl
  • ocet
  • semínka (sezamová, lněná, slunečnicová), oříšky nebo mandle (podle chuti)
  • velký hrnec s poklicí

Doba přípravy: 10 minut

Doba kynutí: 12 - 16 hodin

Doba pečení: 2 hodiny

Zadělání těsta:

V míse smíchejte:

3 hrnky pšeničné mouky
1 hrnek žitné mouky
2 kávové lžičky soli
1 sáček sušeného droždí
semínka a oříšky dle chuti – od každého hrst*

Potom přidejte:

2 hrnky vlažné vody
2 kávové lžičky octa

*pokud budete dávat semínka i oříšky (doporučujeme zkusit mandle), ve větším množství, přidejte ještě půl hrnku vlažné vody, semínka nasají vodu a těsto by se pak mohlo drobit.

Těsto v míse dobře promíchejte, bude tekutější, toho se nelekejte, potom ho přikryjte třeba utěrkou a uschovejte na ne příliš chladném místě. Tam ho nechte odpočívat oněch zmiňovaných 12-16 hodin.

Další popis je ve fotogalerii:

Naše kolegyně, která nám návod poskytla, si přála zůstat nejmenovaná a my jejímu přání vyhovíme. Jen nás ještě žádala, abychom určitě zdůraznili, že tento recept není její, našla ho asi před 3 lety na internetu a už si nepamatuje kde. A protože už těsto zadělává „z hlavy“, nedohledala ani onen vytištěný recept. Tímto by chtěla autorovi původního receptu poděkovat, a pokud se najde, ať se určitě přihlásí.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související