Foťte, bavte se – a prosím, neničte! oroduje sochař za nohy v Mlýnské strouze v Plzni

9. červenec 2019 08:00

Nohy v Mlýnské strouze baví Plzeňany, autorem je Kurt Gebauer. V Plzni například nedávno odhalil památník na místě, kde stávala osada Amerika a chystá projekty se svými studenty na katedře výtvarné kultury Fakulty pedagogické Západočeské univerzity.

Těžko mohl kdokoli, kdo šel kolem, přehlédnout bílé nožky, které ladně ční z vody v Mlýnské strouze v centru Plzně. Autorem soch dočasně instalovaných do vody v místě, kterému se kdysi přezdívalo plzeňské Benátky, je Kurt Gebauer. Významný sochař, kurátor a pedagog.

Projekt „nohy z vody“ je svým způsobem putovní. „Bylo to vystavené už v Českých Budějovicích, tam to přežívalo dobře, dokud bez varování nevypustili vodu a nohy netrčely z bahna. Pak zase v jedné vesnici u Prahy na nohy zapomněli až do prvních mrazů a led je pořezal,“ vypráví Kurt Gebauer a potvrzuje, že opravy polyuretanových nožek nejsou zrovna laciné.

Kurt Gebauer byl jedním z kurátorů aktuální výstavy Arteduco

Ta představuje díla umělců, kteří se věnují také práci pedagogů. Nechybí mezi nimi například Vladimír Franz nebo Magdalena Jetelová, kterou doma proslavily obří židle. Právě s Jetelovou má společnou jednu dokumentaci Kurt Gebauer. „Taky jsem pracoval se studenty na úpravě potoka u pramenů v Plzni-Roudné, chtěl jsem, aby se učili jako výtvarníci pomáhat krajině. K tomu je na výstavě rovněž dokumentace, stejně jako k mému památníku věnovaném osadě Amerika, která u Pramenů kdysi bývala,“ říká Gebauer.

Pokud se s autorem a jeho tvorbou pro Plzeň chce někdo seznámit, právě má příležitost v místní kreativní zóně DEPO2015, kde je projekt nohou ve vodě zachycen. „To je proto, abych lidi vytáhl ven, do té Mlýnské strouhy. Venkovní projekty jsou ovšem riziko, protože do nich dává člověk energii, čas a peníze a pak je nějaký vandal, který sám nic nevytvořil, poničí. A znovu musíte vkládat energii, čas a peníze. Proto prosím: buďte hodní a kulturní, jak je zvykem ve světě. Předem děkuji za vlídnost k mým nohám z vody,“ apeluje na Plzeňany sochař Kurt Gebauer.

autor: Petra Kosová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio