František Langer: Harapanda. O touze vyjet ze starých kolejí a uniknout jednotvárnosti života

5. červenec 2020

Příběh o denním stereotypu, o touze vyjet ze starých kolejí, o deziluzi z nového života v jiné zemi i o tom, jak krásné je vrátit se zase domů. Jednu z Předměstských povídek českého spisovatele Františka Langera si poslechněte v podání Karla Hlušičky on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Karel Hlušička
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 1977

František Langer, narozen v roce 1888 do rodiny ševce, nebyl pouze spisovatelem. Jeho minulost je mnohem pestřejší. Byl také významným esejistou, novinářem, literárním kritikem, dramaturgem a scenáristou. Kromě toho působil během první a druhé světové války jako vojenský lékař, v roce 1916 byl zajat Rusy a do roku 1920 pracoval v zajatecké nemocnici. Za druhé světové války, v roce 1939, pak emigroval do Francie, kde opět působil jako vojenský lékař a po dobytí Francie nacisty pomáhal s evakuací českých vojáků do Velké Británie. Za to dostal česká i jedno francouzské ocenění.

Jako autor je spojen s Vinohradským divadlem, kde od roku 1935 do roku 1938 pracoval jako dramaturg a jeho divadelní hry se hrály skoro výlučně tam. Spolu s dalšími osobnostmi své doby patřil do klubu tzv. pátečníků, kteří se setkávali každý pátek u Karla Čapka. Ústředním bodem jeho tvorby je obyčejný člověk. Mezi jeho známá díla patří například divadelní hra Miliony, Pražské legendy nebo legenda Andělé mezi námi.

Čtěte také

Povídka Harapanda dostala svůj název podle vagónové osady na okraji Prahy, odkud také pochází hlavní hrdina – obyčejný, avšak jazyky nadaný úředník, který nezná nic jiného než malý vyřazený vagón, kde bydlí, a malý úřad, kde pracuje. Tento život ho ale nenaplňuje a rozhodne se využít příležitosti nuceného volna a odjet do Hamburku. To mu však nestačí a rozhodne se, že z Hamburku popluje tak daleko, až nebude moci dál. Protože ale potřebuje vydělat nějaké peníze, je nucen se v Hamburku na chvíli usadit. Povede se mu našetřit na další cestu? Dokáže se vyvázat ze stereotypu běžného dne? Může nás cestování osvobodit od všech všedních těžkostí, anebo sami sobě neutečeme?

autoři: Dominik Mačas , Filip Pluhař
Spustit audio