Fronty a enormní zájem o cestovní doklady. Tak to vypadá na plzeňském magistrátu

20. květen 2022 10:19, aktualizováno

Plzeňský magistrát čelí už několik měsíců extrémnímu zájmu o cestovní doklady. Lidé čekají ve frontách i čtyři hodiny. Od začátku roku odbavili úředníci 8500 žádostí.

Chcete letos vyrazit na exotickou dovolenou a máte propadlý cestovní pas? Pak byste si měli pospíšit. Třeba v Plzni rychle mizí už i červnové rezervace. Pokud se rozhodnete to prostě zkusit a přijdete na plzeňský magistrát bez objednání, připravte se na několikahodinové čekání.

8500 žádostí už odbavili úředníci oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů Odboru správních činností Magistrátu města Plzně. To je víc, než za celý minulý rok, a zároveň dvojnásobek toho, co v roce 2020. Lidé přitom mají možnost se dopředu objednat. Pak stráví na úřadě jen několik málo minut. Jenže rezervace prostřednictvím portálu Úřad bez čekání využívá jen asi třetina všech klientů.

Uvolnění po covidu způsobilo boom cestování

Vedoucí oddělení Michal Stočes popsal, že v hale úřadu čeká v posledních dnech vždy asi 200 lidí. „Taková situace už je několik měsíců, větší nápor jsme ale zaznamenali už začátkem roku. Souvisí to s uvolněním podmínek cestování po covidu a další nárůst souvisí se situací na Ukrajině, hodně lidí chodilo od konce února s tím, že chtějí mít platný pas pro jistotu připravený,“ vysvětlil.

Portál úřad bez čekání v době natáčení reportáže nenabízel žádný květnový termín. „Měli jsme to teď složitější, přecházeli jsme totiž na jiný způsob objednávek,“ objasnil vedoucí odboru správních činností Roman Matoušek. „Ne všichni klienti si té změny všimli. Jiný systém spočívá třeba v tom, že lidé chodí k přepážce podle pořadí a nerozlišuje už se příjem žádostí a výdej dokladů,“ vysvětlil.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio