Galerie vystavuje obraz Od Zemana k Zemanovi. Zobrazuje majora i prezidenta

6. listopad 2019 06:40

Svobodně - tak se jmenuje výstava, kterou připravila Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti k 30. výročí sametové revoluce. Díla vystavila ve své domovské Galerii Jiřího Trnky na náměstí Republiky v Plzni.

„Zapojilo se 35 výtvarníků s díly malířskými, sochařskými i grafickými. Nebyli omezeni ani námětem, ani technikou nebo formátem,“ vysvětluje Marie Kasalická, předsedkyně Unie výtvarných umělců Plzeňské oblasti.

Jaroslav Bocker například přispěl bustou Václava Havla. Patří do té skupiny umělců, která se vrátila do bouřlivého období před 30 léty. Zrovna tak Irina Slámová, která s obrazem Svatý Václave, oroduj za nás rovněž reaguje na období po sametové revoluci.

„Druhá skupina výtvarníků se chopila tématu životního prostředí. Uvidíte třeba rybu plnou PET lahví od Miloše Hausnera nebo dominanta výstavy sochu Poslední strom. Výtvarníci vždycky velice citlivě reagují na aktuální dění nejen u nás, ale prakticky v celém světě,“ říká Marie Kasalická.

Mladí majora Zemana znát možná nebudou

Speciálně pro tuto výstavu také vznikl obraz Jana Jelínka Od Zemana k Zemanovi. Ten určitě upoutá pozornost každého návštěvníka výstavy. „A když mladší generace nebude znát majora Zemana, rádi vysvětlíme,“ dodává s úsměvem Marie Kasalická.

Galerie Jiřího Trnky je velmi malá a tím, že nebyl zadán formát, vznikl problém s místem. „Někteří se rozjeli do krásných velkých formátů a dalo nám to při instalaci práci, ale výsledek je docela zajímavý,“ slibuje předsedkyně Unie výtvarných umělců Plzeňské oblasti.

Výstavu s názvem Svobodně můžete vidět v Galerii Jiřího Trnky v Plzni do 24. listopadu 2019.

autoři: Petra Kosová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio