Gastroenterolog Pavel Kohout: V našich střevech zuří každý den neúprosná válka

20. říjen 2020

Lékař Pavel Kohout je vedoucím oddělení Centra výživy pražské Thomayerovy nemocnice. Patří mezi naše špičkové odborníky v oblasti výživy pacientů a poskytování nutriční péče, za výživového specialistu se však nepovažuje.

Označení výživový specialista je podle doktora Pavla Kohouta v současné době často zneužíváno: „Oslovení výživový specialista nemám rád, protože je to dnes u nás každý. Bohužel k vykonávání této činnosti u nás lidé nepotřebují žádný certifikát. Já mám atestaci z klinické výživy, jsem tedy nutricionista,“ vysvětluje lékař.

Válka bakterií

Specializací Pavla Kohouta je zejména správná a vyvážená výživa nemocných lidí a pacientů, klade důraz ale i na kvalitní stravu u zdravých lidí v souvislosti s prevencí mnoha onemocnění. Ve střevech vidí největší problém: „Ve střevech máme obrovské množství bakterií. Je jich stejně jako buněk v našem těle a množství genetických informací je v nich dokonce více, než v našem těle. Ve střevě je také nejvíce imunitních buněk, které zajišťují ochranu našeho těla. Náš imunitní systém tam rozpoznává, co je mu vlastní a čeho se má zbavit. Člověk si sice hraje na pána tvorstva, ale náš život doopravdy řídí bakterie, viry a vše další, co žije v našem střevě. Jsou tam hlavně bakterie tělu prospěšné, které se neustále perou s těmi zlými, a proto v našich střevech stále zuří boj o to, aby se škodlivé látky nedostaly do našeho těla. Musíme tak například dávat velký pozor při užívání antibiotik, která často zabíjejí právě i ty ‚dobré‘ bakterie.“

Alkoholu pomálu

Kromě antibiotik může problémy ve střevech způsobit také nadměrné pití alkoholu. Podle Pavla Kohouta nám malé množství alkoholu může pomoci například při takzvaném cestovatelském průjmu, ale větší množství tělu rozhodně škodí. „Ve střevech musíme mít dostatečné množství bakterií a také musí být rozmanité, což právě alkohol konzumovaný ve velkém množství může významně poškodit. Opravdu malému množství alkoholu (například 1 sklenička vína denně) bych se ale nebránil, pokud to někdo má rád a dělá mu to dobře,“ vysvětluje odborník.

Káva tělo posílí, nevadí ani u dětí

Pití kávy naopak Pavel Kohout doporučuje a v přiměřeném množství mu její konzumace nevadí ani u dětí. „Pití 4-6 šálků kvalitní kávy denně vás posílí. Existuje dokonce velké množství studií, které uvádějí, že lidé takto kávu popíjející mají nižší riziko úmrtnosti. Několik šálků kávy totiž obsahuje stejně velkou dávku antioxidantů, jakou najdete v denní dávce ovoce a zeleniny. Tím samozřejmě nechci říci, aby lidé přestali jíst ovoce a zeleninu a místo toho pili kávu,“ usmívá se lékař.

Mnohé možná překvapí, že káva mu nevadí ani u dětí: „Kvalitní kávu v přiměřeném množství lze podávat i dětem. Daleko větší zlo u nich často napácháme tím, že kávu jim například kvůli kofeinu nedáme, ale necháme je pít spoustu energetických nápojů a slazených limonád s kofeinem.“

Správné fungování střev a tedy i zdravý imunitní systém si nejvíce zajistíme kvalitním a vyváženým jídlem a pitím. Podle Pavla Kohouta je nutné přidat také dobrou náladu, chodit každý den ven na procházky, užít si slunce a nějakou maličkostí si udělat radost.

A pokud vás zajímá, jaké problémy nám ve střevech může způsobit například grapefruitový džus nebo šťáva, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio