Geneticky neupravená, odolná a pohledná. Představujeme Českou slepici

17. únor 2023

Soběstačnost v domácnostech je teď velmi aktuální, i proto mají lidé stále větší zájem o chov zvířat, zejména slepic. Podle chovatele Petra Herynka je o plemeno České slepice velký zájem. I proto, že je geneticky neupravené. Navíc chov slepic je nízkonákladovým způsobem, jak jednoduše vytvořit v domácích podmínkách velmi kvalitní potravinu, tedy vejce, popřípadě maso.

Plemeno České slepice je zařazeno do Národního programu genových zdrojů. To znamená, že je tu snaha státu o udržení chovu tohoto původního plemene a zachování genotypu.

Česká slepice je plemeno, které má několik rázů. Jeden z rázů – nejznámější a nejprošlechtěnější – je Česká slepice zlatá kropenatá. Jedná se o nejvíce poptávaný ráz, který je také zařazen v genových zdrojích. Dalším rázem je Česká slepice bílá, Česká slepice koroptví nebo Česká slepice stříbrně kropenatá.

Dostatečný výběh je podmínkou

O slepice z genového zdroje Česká slepice je velký zájem. „Ale chovatel si musí ujasnit, jestli pro ně bude mít dobré podmínky, například dostatečný výběh. A pak taky, jestli chce mít geneticky upravenou nebo neupravenou slepici. Hybridy sice produkují maximum vajec, ale jsou geneticky upravované. A přibývá chovatelů, kterým jde o českost a krásu těch zvířat,“ říká Petr Herynek.

Tyto slepice jsou zdravotně odolné, a pokud mají dostatečný výběh, dobře nesou, navíc jsou to dobré kvočny. „Jsou to soběstačná zvířata, připravená na život v prostředí, kde jsou dravci. Mají totiž vyvinutý pud ochrany před káňaty, což například hybridní slepice o dravcích nemají ani ponětí,“ podotýká farmář.

Užitkovost těchto slepic je 140 až 150 vajec ročně, což je asi polovina toho, co snese slepice hybridní. Výhodou České slepice je ale to, že ještě ve čtyřech letech má celkem dobrou snůšku. Také maso České slepice je podle chovatele Herynka vynikající. Už za První republiky se s úspěchem vyváželo do Německa.

Petr Herynek je manažer v obci Proseč na Chrudimsku. Ale v průběhu času si začal uvědomovat, že mu chybí pohyb na čerstvém vzduchu. A protože nechtěl ve volném čase jen sportovat a bavit se, koupil starý kravín v Martinicích u Proseče a vybudoval z něj Farmu ekologického zemědělství, kde chová česká plemena zvířat. Nejen slepicím se tam skvěle daří.

Spustit audio