Goethův pobyt v Sokolově připomíná pamětní deska

11. květen 2005

Pamětní desku německému básníkovi Johannu Wolfgangu Goethovi (1749 až 1832) byla odhalena v úterý (10. května) v Sokolově. Deska visí na domě na Starém náměstí, ve kterém Goethe přespal při jedné ze svých cest do západních Čech. Sokolov, který na rozdíl od okolních měst neoplývá historickými památkami a nebyl vyhledávaným městem, do nějž mířily známé osobnosti, chce z historie vytěžit co nejvíce.

Jak uvedl starosta Karel Jakobec, deska je jedna z posledních památek, na kterou může Sokolov upozornit. Starosta, sám mineralog, v souvislosti s Goethovými návštěvami Sokolovska zmínil také básníkovu zálibu v mineralogii a to, že tento obor výrazně zpopularizoval.

Logo

Goethe podnikl podle historiků celkem 15 cest do západních Čech. Z toho šest bylo do sokolovského regionu. V roce 1822 pak navštívil v Sokolově mineraloga Ignáce Lössla a u jeho bratra lékárníka z 3. na 4. srpna přespal.

Připomínkou Goethovy návštěvy je pamětní deska, kterou pro radnici vytvořil akademický sochař Vítězslav Eibl z Mariánských Lázní, který potvrdil, že až do konce války na domě podobná deska byla. Podle původního vzoru ale prý nepracoval.

Logo

Sokolov připravuje odhalení další desky německému spisovateli. Měla by být věnována duchovnímu otci legendárního Vinnetoua a Old Shatterhanda Karlu Mayovi (1842 až 1912), který také v Sokolově několikrát pobýval.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio