Gravče na tavče. Vyzkoušejte balkánskou pochoutku
Gravče na tavče je makedonský pokrm, rozšířený po celém Balkáně. Existuje spousta receptů, jak ho připravit.
- 400 g suchých bílých fazolí
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 čerstvá červená paprika
- 1 bobkový list
- 1 lžíce koření typu vegeta
- 2 lžíce paprikové pasty nebo rajčatového protlaku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- olej
- mletý pepř, sůl
- klobása nebo jiná uzenina, resp. uzené maso (podle chuti)
- petrželka
Fazole namočíme do studené vody a necháme je přes noc nabobtnat.
Vodu slijeme, zalijme čerstvou, přidáme bobkový list a uvaříme je do měkka.
Oloupanou cibuli nakrájíme a na oleji ji osmahneme. Jakmile začíná růžovět, přidáme na plátky nakrájený česnek, mletou papriku, na drobné kostičky nakrájenou čerstvou papriku i mrkev, paprikovou pastu nebo rajčatový protlak, osolíme, opepříme, ochutíme vegetou, podlijeme vývarem z fazolí, promícháme a pod poklicí podusíme cca 10 minut.
Do této směsi přidáme měkké fazole, promícháme, podle chuti, dosolíme a směs dáme do zapékací misky nebo pekáče. Přikryjeme alobalem a ve vyhřáté troubě zapečeme cca 30 minut při 180 °C.
Hotový pokrm posypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Vhodnou přílohou je pečivo. K fazolím před zapékáním můžeme přidat uzeninu nebo kousek uzeného masa či slaniny.
Připravujeme-li větší množství, je dobré do pekáče vrstvit uvařené fazole se zeleninovou směsí. Tento pokrm je výborný ještě před tím, než ho zapečeme. Když však porovnáme chuť před a po zapečení, zjistíme, že chuť zapečených fazolí je nesrovnatelně lepší.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.