Grilování na zahradě: vepřová žebírka v ostré marinádě

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Grilovaná žebra

Nastal čas prázdnin, dovolených a grilování. To je velice oblíbený způsob přípravy zejména masa, ryb a zeleniny. Ať už grilujete na plynovém nebo elektrickém grilu, na rozžhaveném kameni nebo na uhlících, důležitá je použitá marináda.

Ingredience
  • 800 g masitých vepřových žebírek
  • Na marinádu: ½ l 10° světlého piva
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička soli
  • šťáva a kůra z 1 limetky
  • 1 lžička drceného koriandru
  • 1–2 feferonky

Do skleněné nebo porcelánové mísy nalijeme pivo, přidáme javorový sirup nebo cukr, sůl, šťávu a kůru z dobře omyté limetky, drcený koriandr a na drobné kostičky nakrájené feferonky. Vše dobře promícháme. Do marinády vložíme na porce připravená žebírka. V chladu necháme několik hodin proležet. Potom položíme žebírka na rošt grilu, který jsme předtím dobře roztopili. Dbáme na to, abychom maso opékali pouze nad žhavými uhlíky, nikoliv nad plamenem! Opékáme pomalu, z každé strany cca 10–15 minut, podle síly masa a doby marinování. Během pečení potíráme žebírka zbylou marinádou. Kdo maso připravené na grilu z jakéhokoliv důvodu nesmí nebo takto připravené maso nemá rád, může si marinované maso opéct na pánvi. V tomto případě před koncem pečení zbylou marinádu nalijeme k masu a necháme vysmahnout.

Současně s masem můžeme grilovat různé druhy zeleniny. Velmi vhodné jsou například plátky cukety nebo lilku. Grilovanou zeleninu osolíme a pokapeme olivovým olejem.

Příloha: chléb, grilovaná nebo čerstvá zelenina

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň