Guláš s červenou čočkou. To je bezmasá pochoutka pro všechny vegetariány. A nejen pro ně!

Asi každý z vás už někdy vařil guláš a říkal si, jak je možné, že v hospodě je takový tmavý a silný a doma se to nedaří. O kvalitě a barvě guláše rozhoduje správný základ - tedy cibule a olej. Maso je až na druhém místě.

Na pánvi rozpálíme olej. Cibuli nasypeme do pánve a necháme ji pomalu orestovat až do tmavě hnědé barvy. Není třeba ji v první fázi ani míchat. Pokud se nám zdá, že máme oleje hodně, můžeme jej odlít a použít na přípravu jiného pokrmu.

V okamžiku, kdy už začne cibule tmavnout, je třeba se základem míchat a pečlivě hlídat. Velmi rychle může cibule zčernat a zhořknout. A právě ta tenká hranice mezi tmavě hnědou a spálenou cibulí rozhoduje o barvě a chuti guláše.

Suroviny:
2 lžíce řepkového oleje, 1 cibule, 700 g brambor, 4 mrkve, 2 petržele, 2 stroužky česneku, 2 lžíce červené kari pasty, 1 litr zeleninového vývaru, 100 g červené čočky, malý svazek koriandru, sůl, bílý jogurt nebo zakysaná smetana

Postup:
Olej rozpálíme ve velkém hrnci, vsypeme cibuli nakrájenou najemno a opékáme 3-4 minuty. Pak přisypeme brambory nakrájené na kostky, mrkev a petržel - obojí pokrájené na tenká kolečka, a později i česnek. Opékáme asi 7 minut, aby vše lehce zezlátlo. Přidáme kari pastu, promícháme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, snížíme plamen a přiklopené necháme 15-20 minut povařit. Nakonec vsypeme čočku a vaříme asi čtvrt hodiny, aby změkla a guláš zhoustl. Vmícháme většinu koriandru a lehce osolíme. Podáváme s kopečkem jogurtu nebo lžící zakysané smetany a ozdobené koriandrem.

Guláš je jedno z nejoblíbenějších českých jídel. Pokud máte raději ostřejší, stačí přidat feferonku, nebo trochu pálivé papriky. Plný talíř voňavého guláše, k tomu kousek chleba a půllitr piva - už se vám sbíhají sliny?

Koření a zelenina připravená na guláš
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.