Gustav Roger Opočenský: Imre má strach

7. září 2019

Opočenského povídka Imre má strach představuje drobný, avšak soustředěný vhled do života hlavní postavy, osamělého muže ve středních letech Imreho Baloga. Povídku z pusty s černohumornou pointou přesvědčivě ztvárňuje Bořivoj Navrátil pod režijním vedením Vlada Ruska. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Uherská vesnice, tvořící topografické pozadí příběhu, zachovává svérázný zvyk – mrtvého je třeba po tři dny a tři noci strážit, aby byla jistota, že skutečně nepatří mezi živé. Třetí noc připadl tento úkol na Imreho, který temnou jizbu vedle umrlčí komory svého přítele pojme jako zpovědní místnost. Ve svých vzpomínkách se vyznává z horoucích citů a obrovské žárlivosti, ze svých tajemství a provinění. Probudí se mrtvý? Text, který původně vyšel roku 1928 v Právu lidu, natočila literární redakce Českého rozhlasu. 

Člen bohémy začátku století, Gustav Roger Opočenský, pocházel z rodiny evangelického faráře. Po příchodu do Prahy mu učarovalo tamní umělecké prostředí a rychle se tak zapojil do kulturního života rostoucího města. V prostředí prvorepublikových kabaretů se seznámil s Karlem Hašlerem, v jeho podniku později účinkoval. Coby příslušník literárních skupin Máj a Syrinx přispíval do řady periodik a usiloval o vlastní spisovatelskou dráhu. Do dějin literatury se pak zapsal nejen díky svému literárnímu umu, ale rovněž pro své blízké přátelství s Jaroslavem Haškem, který z něj učinil aktéra některých svých povídek a s nímž se angažoval v recesistické Straně mírného pokroku v mezích zákona.

Účinkuje: Bořivoj Navrátil

Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2002.

Spustit audio