Gymnazistka Adéla je doma šťastná. Bydlí v zoologické zahradě

13. říjen 2018

Adéla Šleisová se narodila ve Dvoře Králové nad Labem, kde je známá zoologická zahrada. Se svými rodiči žije od narození přímo na ubytovně v Safari parku. Není divu, že zvířata jsou jejím velkým koníčkem. I když je teprve studentkou třetího ročníku gymnázia, ve svém volném čase zdatně provází návštěvníky zoo po jednotlivých stanovištích. 

Slečna v klobouku prosí o klid v zoo

Pokud navštívíte Safari park ve Dvoře Králové nad Labem, možná vás zaujme mladá průvodkyně v koženém klobouku, která překvapí svou znalostí jednotlivých zvířat. Největšími miláčky Adély Šleisové jsou kupodivu želvy, za které se u návštěvníků přimlouvá:

 „Například želvám není vůbec příjemné, když jim návštěvníci ťukají na krunýř. Oni si to neuvědomí, ale ta kost docela dobře rezonuje a želvy v tom mají uložené vnitřní orgány, želvám to vadí.“

Okapi nesnáší hluk

Některá zvířata jsou na hluk velmi citlivá. Slonům vadí otřesy, stejně tak jako fenkům a psům ušatým, kteří jsou vyhlášení svým výborným sluchem. Velmi citlivými zvířaty jsou pralesní žirafy okapi. „Okapi vnímají i infra zvuky. Slyší i to, co my ne. Proto ven nechodí, pokud se tam něco děje, a je tam příliš hlučno,“ říká průvodkyně Safari parkem Dvůr Králové nad Labem.

Týden duchů v Safari Parku

Safari Park Dvůr Králové nad Labem je otevřený každý den. 8. října nastala podzimní mezisezóna, která potrvá do 4. listopadu. V termínu od 20. do 28. října si můžete užít tradiční Týden duchů.

Strašidelnou atmosféru navodí magické městečko Tiébélé, obživlý duch z Afriky, ale také stovky vydlabaných dýní rozzářených svíčkami, které si návštěvníci mohou sami vytvořit přímo v zoo podle své fantazie. Chybět nebudou ani dýňové nadílky pro zvířata nebo noční pozorování netopýrů. „Pro dospělé jsme připravili strašidelnou stezku, která bývá taková drsnější,“ těší se Adéla Šleisová.

   

autor: jsl
Spustit audio