Háček, zadák, porcelán. Vodácká sezóna je v plném proudu

14. červenec 2016

Vodáci jsou svérázný lidský druh. Ráno i poledne mívají oproti normálu posunuté o několik hodin a používají svůj nezaměnitelný slovník. Slyšet je v těchto dnech i na oblíbené Berounce.

Vodácká turistika je v Česku velmi rozšířená. Hlavně v létě potkáte lidi na lodičkách skoro na každé řece. Malými i velkými vodáky se to hemží také v tábořišti u Dolanského mostu kousek od Plzně.

„My jezdíme jenom Berounku už od 80. let. Máme to sem blízko a je tady nádherně,“ říká vodák od Kralovic.


Vodácký slang:
Ahoj!: vodácký pozdrav. Jiné pozdravy nejsou povoleny a bývají zdrojem všeobecného posměchu
Břehulák: cvaknutí těsně u břehu, většinou při nastupování nebo vystupování. Extrémně potupné
Gumóza: nafukovací loď. Částí vodácké veřejnosti pasována na nedůstojný přepravní prostředek
Háček: člen posádky, sedící vpředu
Karfiól: zpěněná voda pod jezem. Mezi vodáky zvlášť oblíbená proto, že se z ní skoro nelze dostat

Berounka patří mezi klidnější řeky a často si ji vybírají především vodáci - začátečníci, nebo ti, kteří s sebou do lodě berou děti. Pro některé je až moc klidná, tzv. volej, na kterém se hodně nadřete.

Ale letos to podle vodáků pěkně teče, nemusí se tolik míst přenášet. Přesto byla loni v létě Berounka jednou z mála řek, které byly sjízdné i v tom dlouhotrvajícím suchu.

Nejčastěji splutí Berounky začíná právě u Dolanského mostu, někdy v Bukovci. Spád řeky je nad Plzní 2,1 promile, od Liblína už jen 0,7 promile. Výškový rozdíl mezi Plzní a Roztoky je pouze 60 metrů a plavbu ještě zpomaluje 17 jezů s delšími voleji. Jezy na Berounce nemají propusti, za nízkého stavu vody jsou až na výjimky nesjízdné. Většina z nich se dá ale snadno přetáhnout nebo sklouznout v singlu po jezu.

Vodácký kemp
autor: iko
Spustit audio