Háčky, ozdoby i čokolády nachází na vyhozených stromcích zaměstnanci Čisté Plzně

7. leden 2022 16:10, aktualizováno

Svátek Tří králů je za námi. A právě po 6. lednu se většina domácností začíná zbavovat vánočních stromečků. Jak nepřidělat práci popelářům?

Víte, jak správně vyhodit vánoční stromeček? Důkladně odstrojit, nebalit a odložit u barevných popelnic na tříděný odpad, prosí popeláři. Stromky zatím sváží malé úklidové vozidlo, největší nápor popeláři ale teprve očekávají.

Za den naloží do auta desítky stromků třeba popelář Tonda. „Píchá to i přes rukavice a někdy jsou na stromcích ještě háčky, čokolády nebo ozdoby,“ popsal. Podle technického náměstka společnosti Čistá Plzeň Jana Šneberka bude po víkendu, kdy se podle očekávání budou lidé stromků nejvíce zbavovat, nasazeno na svoz velké vozidlo. Svoz bude pak posílen ještě dalších 14 dnů.

Odložte stromek na správné místo

„Prosíme lidi, aby stromky odkládali na místa, kde to můžeme očekávat, nejlépe ke tříděnému odpadu. U popelnic komunálního odpadu je také najdeme, ale pokud někdo stromek zahodí například do průjezdu, tak ho najdeme až na základě nějaké stížnosti,“ vysvětlil Šneberk. Důležité je také strom důkladně odstrojit a do ničeho nebalit. „Případný obal nebo textilie komplikuje štěpkování,“ upozornil náměstek.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio