Hanuše se v Hradci nad Moravicí jmenuje kopec opředený legendami. Vede přes něj i naučná stezka

16. květen 2021

V jednom ze zákoutí Slezska – v Hradci nad Moravicí – zve k procházkám zdejšími lesy a pěknou krajinou naučná stezka pojmenovaná podle kopce Hanuše. Kromě přírodních zajímavostí je pozoruhodná i z historického hlediska.

Celá lokalita spadá do Vítkovské vrchoviny v masívu Nízkého Jeseníku a je zajímavá z pohledu přírody, geologie i historie. Naučná stezka Hanuše je dlouhá necelých pět kilometrů a najdete na ní sedm zastavení.

Mechtildina výšina byla například oblíbeným vyhlídkovým místem kněžny Mechtilde Lichnovské, spisovatelky, hudební skladatelky a manželky Karla Maxe Lichnovského.

Narazit můžete na naučné stezce také na kamenné zbytky Horního Dvora z 18. století, které připomínají zdejší hospodaření knížat Lichnovských a jejich vyhlášený chov ovcí Merino. Traduje se, že o něj v roce 1820 při své návštěvě Opavy projevil zájem i ruský car Alexandr I. Na Opavsku se chovaly desítky tisíc ovcí, z toho nejvíc právě na Hanuši.

Na stezce můžete vidět zarostlé zbytky obranného opevnění, tak zvané švédské šance, připomínající dobu slezských válek

Dále na stezce můžete vidět zarostlé zbytky obranného opevnění, tak zvané švédské šance, připomínající dobu slezských válek. Žimrovická skála je zase malým slezským Blaníkem, ve které podle pověsti spí rytířské vojsko a čeká na moment, kdy bude Slezsku nejhůře.

A další legenda se váže ke Svaté studni. Na kopci Hanuše, v rokli na západním svahu poblíž lesní cesty vyvěrá pramen, který v nedávné době obnovili členové hradecké skupiny Matice slezské. U Svaté studny teď najdete i dvě lavičky, které nabízí příjemný odpočinek.

Spustit audio