Harmonika od Ježíškových vnoučat už udělala hodně radosti

16. listopad 2022 13:11, aktualizováno

Po roce se opět vrací Ježíškova vnoučata, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu. Ten dělá radost především lidem v domovech pro seniory, kterým plní vánoční přání.

Do projektu se mohou jako žadatelé registrovat jednotlivci, ale i celé kolektivy. Ze seznamu přání pak vybírají dárci, Ježíškova vnoučata, konkrétní věci, které následně pro obdarované pořídí. V minulosti Ježíškova vnoučata nadělila například jednomu z klientů Domova sociálních služeb v Liblíně na Rokycansku nový akordeon. Ten s ním dodnes rozdává radost lidem kolem sebe.

„Vyrůstal jsem v dětském domově,“ vzpomíná pan Miroslav Anděl. „Tam mě jeden z vychovatelů, který zároveň působil na hudební škole, začal učit na harmoniku. Ten nástroj pro mě byla láska na první pohled a drží se mě dodnes, už skoro padesát let. Z nového akordeonu mám obrovskou radost.“ Miroslav chodí hrát do kempů i místního hotelu, nejčastěji ho ale uslyšíme přímo v domově, například během narozeninových oslav. Nyní spolu s dalšími klienty nacvičuje vánoční besídku.

Staňte se Ježíškovým vnoučetem

Do projektu se můžete zapojit i vy. Stačí se zaregistrovat na webu jeziskovavnoucata.rozhlas.cz a poté si najít konkrétní přání, které byste chtěli splnit. Vybírat můžete podle místa, kde žadatel žije, nebo třeba podle cenové hladiny, v níž se dané přání pohybuje. Pomoci můžete v rámci projektu i finančně, více informací najdete zde.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio