Hasičská 450 pomáhá

26. červen 2019 09:35

Hasiči z Plzně-Bolevce dnes darovali v plzeňské transfuzní stanici krev. Každý z nich přesně 450 ml. Akci nazvali jednoduše - Hasičská čtyři sta padesátka.

Hasiči vidí krev poměrně často. Kromě požárů totiž zasahují také u nejrůznějších dopravních nehod a dalších neštěstí. I proto se dobrovolní hasiči z Plzně Bolevce rozhodli nejcennější tekutinu na světě darovat. Akci nazvali jednoduše - Hasičská čtyři sta padesátka. Jde o novou bohulibou akci, během které darují 450 mililitrů krve.

„Vzhledem k tomu, že tady nejsem poprvé, tak to bylo v pohodě,“ zrekapituloval Petr Mičan, který celou akci vymyslel. „Vzniklo to náhodou, s tou myšlenkou jsem si pohrával nějakou dobu, protože potkáváme spoustu lidí při mimořádných příležitostech a říkal jsem si, že by bylo dobré, ukázat hasiče také z jiné stránky,“ objasnil.

Lidé se k akci mohou připojit

Účast hasičů byla hojná, dostavili se zástupci plzeňského hasičského záchranného sboru i hasiči z Třemošné. „Bohužel nebudeme mít stoprocentní účast, někdo nemůže ze zdravotních důvodů, omluvil se mi například kolega, který měl klíště. Pak se nějakou dobu darovat krev nesmí,“ uvedl Mičan.

Petr Mičan zároveň pozval širokou veřejnost, aby přišla také darovat krev. „Mohou si s námi tady popovídat o tom, co je o naší práci zajímá,“ lákal. Po letošním prvním hromadném odběru krve se určitě hasiči nebrání dalším. A rádi by zorganizovali alespoň dvě Čtyři sta padesátky do roka.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio