Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje zmodernizuje stanice na Chebsku

Hasičský záchranný sbor (HZS) Karlovarského kraje vydá v příštích dvou až třech letech desítky milionů korun na modernizaci svých stanic na Chebsku. V Aši jde cestou rekonstrukce bývalého objektu technických služeb, zcela nová stanice bude stát v Mariánských Lázních. Přestože musí HZS snižovat početní stavy, s rušením stanic a omezováním počtů výkonných hasičů zatím nepočítá.

Rekonstrukce bývalého objektu technických služeb v Aši na stanici záchranářů je rozdělena do tří etap a vyžádá si celkové náklady kolem 40 milionů korun. Na financování se podílí ašská radnice, HZS a přispět má Karlovarský kraj. Letos má být upravena část objektu určená pro výkon služby hasičských jednotek. Stávající objekt v centru města, který je málem sto let starý, nevyhovuje hlavně v části určené pro techniku, kam se auta téměř nevejdou.

Hasiči

Ještě horší situace je v Mariánských Lázních. Objekt se stanicí je v tak špatném stavu, že se v něm propadají podlahy. V Mariánských Lázních postaví HZS novou stanici za desítky milionů korun.

V Karlovarském kraji má nyní HZS celkem osm stanic. Jejich rozmístění se blíží k ideálnímu pokrytí regionu. S rušením některých stanic v budoucnu nepočítá. Redukce stavů, kterou má HZS nařízenu, se týká výhradně příslušníků sboru v administrativě. Loni odešlo 16 lidí, příští rok jsou v plánu čtyři. Výraznější změnou v organizační struktuře bylo zrušení okresních operačních středisek v Sokolově a v Karlových Varech. V říjnu zanikne i poslední v Chebu. Jejich úlohu přebírá postupně karlovarské krajské operační středisko.

hasič likviduje požár
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio