Házenkář Filip Jícha předává v Barceloně své zkušenosti mladším hráčům

20. březen 2017

V roce 2010 se Filip Jícha stal nejlepším házenkářem světa. Zahrál si v Saúdské Arábii, Švýcarsku a Německu, kde prožil rodák ze Starého Plzence asi nejúspěšnější část své kariéry. Poslední roky obléká dres španělské Barcelony a pomalu už se chystá na konec kariéry. Odchovance plzeňské házené vám představíme v rubrice Náš příběh.

Filip Jícha oslaví v dubnu pětatřicáté narozeniny. Jako žák kdysi začínal ve Starém Plzenci, později hrál za plzeňskou Slavii a za Kovopetrol odehrál také jeden ligový zápas. Přes pražskou Duklu zamířil do Saúdské Arábie. Následovalo angažmá v Německu a v roce 2015 zatím poslední přestup do katalánského velkoklubu z Barcelony. S postupem času vnímá jinak svou pozici v týmu.

„Je jasné, že v mé životní dráze, když jsem se stal nejlepším házenkářem světa, je to moje jméno relativně velké. Tomu sportu jsem dal své srdce, a proto jsem tady,“ říká Jícha.

Házená českému reprezentantovi přinesla dobývání světové scény

Za rok 2010 získal trofej určenou pro nejlepšího hráče světa. Dvakrát slavil prvenství v Lize mistrů, s německým Kielem. V jeho dresu se radoval sedmkrát z triumfu v bundeslize. Z roku 2016 má také španělský titul.

Bohaté zkušenosti může předávat mladším spoluhráčům. Bez pomoci těch starších se neobejdou. Podobně to dnes vnímají v případě Filipa Jíchy jeho mladší kolegové z kabiny. Těží ze zkušeností, které jim může předávat.

Házenkář Filip Jícha

„Myslím si, že Filip je skvělý chlap. Vždycky je velmi milý a snaží se pomoci. Vnáší dobrou atmosféru do kabiny, je vtipný. Myslím si, že je to důležitý hráč našeho týmu,“ říká jedna z opor Viran Moros.

Jeho slova potvrdil brankář katalánského klubu Gonzalo Pérez. „Samozřejmě Filip je jeden z nejlepších hráčů historie házené. Od té doby, co jsem přestoupil, měl velikou smůlu. Po dvou operacích kolene nyní očekáváme, že bude hrát více a že bude pomáhat týmu, jak nejlépe umí,“ tvrdí Pérez.

Tím, jak předává zkušenosti, se přesvědčuje o tom, že naopak jeho kariéra se blíží ke konci. „Můj konec kariéry je pevně naplánovaný a až tady skončím, tak se moje tělo i duch těší na konec kariéry. Já si užívám posledního dva a půl roku házenkářské kariéry,“ je přesvědčený Filip Jícha.

Ani na vrcholu nezapomíná na pomoc druhým

Nedávno přivítal v Barceloně devatenáctiletého hokejistu z Nymburka Dominika Skořepu. Mladíka, který po nehodě utrpěl vážná zranění. Ochrnul a hýbal jen hlavou. O rok a půl později mladík chodí o holi a měl přání se s Filipem potkat. Český reprezentant ho pozval na trénink a hlavně ke sledování dvou zápasů. Věnoval mu podepsaný dres. Navíc pro něj zajistil vstupenky na fotbalovou Barcelonu.

Filip Jícha se pochopitelně, i po tolika sezónách v zahraničí, nejvíc cítí být Čechem. Kdyby ale měl volit mezi Španělskem a Německem, má v tom jasno. Po sportovní stránce.

Házenkář Filip Jícha

„Filip Jícha je Čech. Španělsko je skvělá země, úžasná kultura, ale sever Německa mi zůstal v srdci a tam jsem nechal svoje zdraví. Mám to tam moc rád. Abych byl upřímný, asi jsem víc Němec,“ myslí si Jícha.

A život ve Španělsku nebo Německu? To jsou pro brzy pětatřicetiletého házenkáře dva rozdílné světy. „Život v Německu je takový sychravý. Kdežto tady v mikině v lednu je ve své podstatě ráj pro staršího házenkáře - veterána,“ uzavírá Filip Jícha, odchovanec plzeňské házené.

autor: ppe
Spustit audio