Heinrich Böll: Irský deník. Mistrovské drobné prózy německého nobelisty

10. prosinec 2021

„Toto Irsko existuje: avšak ten, kdo tam pojede a nenalezne je, nesmí žádat od autora náhradu,“ stojí napsáno na titulní straně Irského deníku nositele Nobelovy ceny za rok 1972, německého spisovatele Heinricha Bölla. Dopolední četbu z knihy v podání Jaromíra Meduny poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jaromír Meduna
Připravil: Jan Scheinost
Připravila: Alena Zemančíková
Režie: Vladimír Rusko
Premiéra: 6. 12. 2021

Irský deník vyšel v českém překladu roce 1965 a pak už nikdy, protože jeho autor se veřejně postavil proti okupaci vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 a podporoval české disidenty a spisovatele (do literatury vešlo jeho setkání s Bohumilem Hrabalem v hospodě U Sojků). Napsán byl ovšem ještě dříve, v roce 1957. Spisovatel se uchýlil na několik měsíců do Irska poté, co byl křesťanskodemokratickou kritikou v západním Německu obviněn z cynismu. Kritizoval totiž sentimentalitu vánoční atmosféry, zastírající problémy a rozpory společnosti, jež by v pokryteckém oparu ráda zapřela své odpudivé rysy.

Heinricha Bölla hluboce trápily projevy spokojeného sobectví. Se svou kritikou maloměšťáckého západoněmeckého blahobytu pak znovu narazil v 70. letech, kdy byl doslova obviněn z podpory terorismu, musel přihlížet policejní prohlídce svého bytu a strpět nesmyslná obvinění v samotném parlamentu („Böllové jsou nebezpečnější než Baader s Meinhofovou dohromady,“ prohlásil poslanec CDU Vogel a s radostí zveřejnil bulvární Quick.)

Heinricha Bölla v Irsku, jaké dnes už opravdu nenajdeme, zaujal mimo jiné i historický fakt, že tento starý evropský národ nikdy nepodnikal výbojné výpravy, sám však byl několikrát podmaněn: Dány, Normany, Angličany. Před více než tisíci lety zde leželo, daleko mimo střed, žhavé kulturní srdce Evropy. Böllův obraz Irska je řadou mistrovských drobných próz, v nichž se tragika prolíná s humorem, je vzrušeným záznamem hlubokých trvalých sblížení s krajinou, minulostí, městy, venkovem a hlavně lidmi, které si zamiloval.

Čtěte také

Na základě své literární tvorby bývá Heinrich Böll označován jako „vzpurný humanista“ či „humanista a sociální kritik“, neboť ve svých prózách ztvárňoval převážně svět a starosti běžného člověka, ocitnuvšího se v soukolí dějin či systému. Onu empatii pro „poníženého a uraženého“ člověka nezapře ani v Irském deníku.

A mimochodem – Společnost Heinricha Bölla zakoupila s pomocí irské vlády domek, kde Heinrich Böll trávil svůj irský pobyt, a přeměnila ho v mezinárodní literární rezidenci. Domek leží na ostrově Achill, největším z  ostrovů při západním pobřeží Irska.

Psáno pro Týdeník Rozhlas.

Spustit audio

Související