Hejtman ocenil statečné zachránce. Vzpomínky jsou stále živé

27. duben 2022 11:47, aktualizováno

Plzeňský hejtman ocenil pět mužů, kteří loni zachránili někomu život. Mezi zachránci je i hajný, který v říjnu v lesích na Domažlicku našel pohřešovanou německou dívku.

Celkem 5 oceněných si převzalo Cenu hejtmana Plzeňského kraje za záchranu života v roce 2021. Ocenění zachránili 4 lidské životy pohotovou reakcí, za kterou si z rukou hejtmana převzali kromě bronzové pamětní medaile také finanční odměnu 10 000 Kč. Nominace na ocenění hejtmana za rok 2021 mohla veřejnost posílat od začátku ledna do 28. února tohoto roku. Z došlých nominací byly vybrány 4 příběhy záchrany života.

Pro zachránce ztracené Julie jsou vzpomínky stále živé

Stovky lidí pátraly v říjnu v lesích kolem Čerchova na Domažlicku po osmileté německé dívce Julii. Ta se ztratila při rodinné procházce. Hledali ji tehdy čeští i bavorští policisté, hasiči, lesníci i dobrovolníci. Po dvou dnech Julii našel v lese poblíž České studánky tamní hajný Martin Semecký. I půl roku po této události, když na hejtmanství přebíral medaili, byly pro Semeckého vzpomínky stále živé. „Když jsme dívku našli, měla takový vylekaný postoj, jako by chtěla utéct, oslovil jsem ji ale jménem, a pak už následovaly jen pozitivní emoce,“ vzpomínal.

Zprava: Filip Matoušek, Václav Parlásek, hejtman Rudolf Špoták, Jakub Peca, Jiří Hlaváč, Martin Semecký

Dalším oceněným byl Václav Parlásek. Byl svědkem nehody motorkáře, kterého srazilo neosvětlené auto. Motorkář byl po nehodě v příkopu, měl utrženou končetinu. Václav Parlásek poskytl zraněnému první pomoc včetně zásadního zaškrcení v místě zranění. Filip Matoušek zase reagoval na záchranářskou aplikaci pro dobrovolníky, která mu alokovala místo zásahu v jeho blízkosti, kde došlo ke kolapsu muže. Díky resuscitaci a použití defibrilátoru Filip muži zachránil život. Jiří Hlaváč a Jakub Peca poskytli první pomoc muži, který skočil do mělké vody.

„Každý z nás se může ocitnout v situaci, kdy stojí tváří v tvář rozhodnutí o záchraně toho nejcennějšího, co máme. Všichni, s nimiž jsem se dnes setkal, dokázali, že umí zachovat chladnou hlavu a udělat to, co považují za správné. Pohotovou reakcí tito lidé zachránili čtyři životy a za to jim patří nejen poděkování ale především můj velký obdiv. Pokud bych se sám dostal do situace zraněného nebo člověka, který bojuje o život, přeji si mít v blízkosti tak odvážné a pohotové lidi,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio