Hejtmanka i primátor prosí občany o přísné dodržování hygienických nařízení

17. únor 2021 15:00, aktualizováno

Plzeňský kraj se blíží k nejpostiženějším v České republice. Hejtmanka kraje Ilona Mauritzová i primátor města Plzně Martin Baxa prosí občany, aby pomohli svým chováním zvrátit neutěšenou situaci v nemocnicích v Plzni a v Plzeňském kraji.

Tiskové prohlášení hejtmanky Ilony Mauritzové

Bohužel se naplnil scénář, na který jsem upozorňovala od čtvrtka minulého týdne při debatách o nouzovém stavu. To je tím důvodem, proč jsme se jako kraj k jeho ustavení přihlásili. Ministerstvo zdravotnictví nyní zvažuje uzavření nejvíce zasažených okresů v našem kraji. Nejzazším rozhodnutím by mohlo být uzavření celého kraje. Mrzí mě, že se sama dozvídám tyto informace z tiskové konference ministra zdravotnictví.

Nemocnice v našem kraji už nemají kapacitu přijímat další covid pozitivní nemocné. Všichni noví pacienti jsou převáženi do jiných nemocnic v republice, primárně do nemocnice Motol. V této souvislosti omezují další běžnou péči. Zdravotnictví v našem kraji už nedokáže všem nemocným poskytnout adekvátní péči. Podíl britské mutace u nově pozitivních pacientů je téměř 80%. Za pondělí u nás přibylo 1135 covid pozitivních pacientů, což je nejvíce ze všech krajů v republice. Od soboty zemřelo 49 covid pozitivních pacientů. Ráda bych vás všechny touto cestou požádala o dodržování těch nejzákladnějších pravidel. Je to opravdu jen na každém z nás.

Pojďme, prosím, teď všichni zabrat, vyzývá primátor

Záleží nyní na každém z nás, zda se podaří krizové scénáře zastavit a zvrátit. Každý musí svým odpovědným chováním přispět ke zlepšení situace. Pokud nebudeme dodržovat základní nastavená opatření, není šance na zlepšení situace a bude to opravdu zlé. Mám reálnou obavu, abychom se nedostali do stavu, kdy náš systém nebude již kapacitně schopen poskytnout všem vážně nemocným adekvátní potřebnou péči. Pojďme, prosím, teď všichni zabrat. Vyzývám vás k tomu! Pojďme, prosím, dbát na důsledné nošení roušek a respirátorů, dodržování rozestupů, dezinfekci rukou. Omezme počty kontaktů, vydržme více o samotě, jen skutečně s nejužší rodinou. Pomůžeme tím zdravotníkům, ale především všem nemocným, kteří nyní potřebují jejich péči a místa v nemocnicích. Musíme to vydržet! Pojďme zabránit dalším tragickým osudům! Snažme se zůstat zdraví!" vyzval primátor Martin Baxa.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio