Hejtmanství podpoří modernizaci přívozů v Darové a Nadrybech na Plzeňsku

27. únor 2019 07:52

Mezi Dolany a Liblínem není přes řeku most. Nezbývá než využít přívozy v Darové nebo v Nadrybech, které provozují je obce. Kromě praktického využití jsou přívozy i lákavou atrakcí pro turisty.

Přívoz v Darové provozuje obec Břasy, která do něj v minulých letech investovala miliony korun. Otevřený je v sezoně od 8 do 20 hodin, mimo sezonu je provoz o dvě hodiny kratší. Provoz hradí obec ze svého rozpočtu, dále z tržeb za službu a od roku 2014 jí přispívá také Plzeňský kraj. Letos dostane, pokud to schválí zastupitelstvo, na provoz 320 tisíc korun.

Přívoz v Nadrybech je v provozu od dubna do září. Pokud to schválí krajské zastupitelstvo, dostane obec od kraje poprvé 220 tisíc korun na opravu služebny a prámu, který manuálně pomocí bidla obsluhuje převozník.

„Někdo si možná říká, že přívozy jsou přežitek a že je to věc historie. Zájem o přívoz v Darové je stále větší a větší. Desetitisíce přepravených cestujících a přes dvacet tisíc automobilů mluví za vše. Na tom místě je přívoz rozhodně zapotřebí,“ vysvětlil hejtmanův náměstek pro dopravu Pavel Čížek, proč kraj přívozy podporuje.

Kraj uvažuje o dalším přívozu

Plzeňské hejtmanství bude o dalším přívozu ve směru na Prahu jednat s vedením Státní plavební správy. Podle hejtmanova náměstka Pavla Čížka jsou vytipovaná asi tři místa.

„V minulosti byly na území našeho kraje desítky přívozů. Do budoucna uvažujeme, že povedeme cyklostezku podél Berounky. Tam by se nám na jednom nebo dvou místech hodilo, udělat ještě jeden přívoz, abychom nemuseli turisty hnát do kopce a potom složitě území objíždět k nějakému mostu. Ne že bychom se chtěli vrátit k historii, kdy jich byly desítky, ale možná jeden nebo dva přívozy by byly ještě dobré,“ dodal Pavel Čížek.

Nové přívozy by fungovaly opět ve spolupráci s tamními obcemi.

Spustit audio

Související