Herečka a moderátorka Eva Decastelo: Manžel je o tři Evy chytřejší než já

12. leden 2021

První divadelní roli získala herečka Eva Decastelo už v 17 letech, kdy vyhrála konkurz do hry Jana Krause Nahniličko. Aktuálně ji můžeme vidět jako Zuzanu Dolejšovou v seriálu Slunečná a právě dotočila roli v novém českém filmu Promlčeno. Svůj volný čas věnuje hlavně rodině, s publicistou Reném Decastelo má dvě děti. V poslední době také propadla kouzlu otužování.

Otužování se Eva Decastelo věnuje už několik měsíců a pravidelně se chodí koupat do Vltavy. Poprvé si to zkusila v září, kdy ji k tomu vybídl kamarád. Na studenou vodu si dlouho zvykat nemusela: „Mám asi nulovou toleranci na zimu. Tenkrát ta voda měla jenom kolem 15°C a já jsem tam vydržela celých 10 minut,“ popisuje své první setkání s koupáním v chladné Vltavě.

Na otužování si Eva Decastelo rychle zvykla a nyní už ve vodě přeplave celé rameno řeky v pražském Braníku. Jezdí tam autem a její manžel se moc těší, až ji jednou zastaví police, cestuje totiž jenom v županu. „Vzhledem k tomu, že bydlím v Modřanech, nastupuji do auta rovnou v županu a pod ním mám plavky. Když se po koupání vracím, sundám si plavky a vezmu si jenom župan,“ směje se herečka.

Za hvězdu seriálu Slunečná se nepovažuje

S manželem Reném, který je známý scenárista a publicista, spojuje Evu Decastelo i práce. Například seriál Slunečná, kde hraje cukrářku Zuzanu Dolejšovou, pochází také z jeho autorské dílny. „Za hvězdy jsou tam jiní, já tam mám jenom takový štěk a jsem za něj moc vděčná,“ přibližuje herečka. Role v seriálech a filmech, které se natáčejí podle scénářů jejího manžela, ale Eva Decastelo nebere automaticky. „Kdekoliv se objevím a píše to shodou okolností můj manžel, tak se často mluví o protekci. Vždycky si proto hodně rozmýšlím, jestli to vezmu, nebo ne.“ Manžel jí však dává někdy scénáře k posouzení, zvláště pokud si není něčím tak úplně jistý. „Občas mi dá něco přečíst a já mu k tomu říkám své připomínky. Žádná kritika u nás ale nenastává, můj manžel je totiž o hodně chytřejší než já, minimálně tak o tři Evy. Chytrých mužů se bojím, proto nám to asi doma tak klape,“ přiznává Eva Decastelo.

Miss katastrofické vize

Ve své kariéře ztvárnila Eva Decastelo řadu divadelních, filmových i seriálových rolí a moderovala také několik televizních pořadů. Má tuhle práci velmi ráda, ale Xaverovi přiznala, že nejvíce ji baví moderování živých akcí. „Při moderování různých akcí mohu být totiž jenom sama za sebe. Mám naprosto nekorektní smysl pro humor, takže mám jenom určitý okruh klientů, kteří mě unesou. Říkám o sobě, že jsem taková ‚miss katastrofické vize‘. Čím víc se toho na těch akcí pokazí, tím víc mě to baví. Divadlo a seriály miluji ale také, protože tam můžu být naopak někým jiným. Je skvělé hrát někde blbku, užít si to a pak být doma zase chytrá.“

Pokud moderování Evu Decastelo tolik baví, možná přišel čas na to, aby měla vlastní talk show. Zda o tom vůbec uvažuje, můžete slyšet v audiozáznamu pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.