Herečka Eva Hrušková: Každá Popelka je krásná, nejenom ta moje černobílá

23. prosinec 2019

Představitelka černobílé Popelky, herečka Eva Hrušková, se dnes věnuje především přípravám loutkových představení pro děti. V roce 1969 se ale zařadila mezi oblíbené české pohádkové postavy, ke kterým se diváci stále s radostí vracejí.

Eva Hrušková si zahrála Popelku na konci 60. let. „Bylo mi tenkrát sedmnáct a byla jsem ve druhém ročníku na gymnáziu,“ vzpomíná herečka. „Natáčení bylo úplně jiné, než je dnes. Popelka se točila ve skromných podmínkách, protože na ni bylo málo financí,“ říká.

„Skromnost a nedostatek financí ale nebylo to nejhorší, co se mohlo pohádce stát,“ upozorňuje herečka na skutečnost, že Popelka byla po emigraci herce Jana Třísky po dlouhou dobu zakázána. Promítat se opět mohla až po roce 1989.

S Janem Třískou, který v pohádce ztvárnil potulného loutnistu a zároveň vypravěče, se Eva Hrušková během natáčení nesetkala. „Jan Tříska si natáčel své záběry, nikdo z nás ho proto nepotkal. Já sama jsem se s ním poznala až v roce 1996, kdy jsme ho do Česka pozvali kvůli natáčení písniček z Popelky,“ vypráví herečka.

Česká Popelka

Pohádek o dívce, která má tváře umouněné od sazí, existuje hned několik. Podle Evy Hruškové ale žádná řevnivost mezi herečkami není. „Já sama jsem byla už druhá Popelka, protože v roce 1929 byla natočena němá verze. Po čtyřech letech po černobílé Popelce pak přišly Tři oříšky pro Popelku,“ říká.

„Myslím si, že ty pohádky jsou tak jiné, že si ani nekonkurují,“ pokračuje. „Když mi někdo řekne, že má raději moji Popelku než tu druhou, odpovídám, že obě jsou krásné a každá je jedinečná,“ říká. Černobílé filmy také podle herečky dávají lidem větší prostor pro představivost. Spousta žen se tak dosud ptá, jakou barvu měly Popelčiny šaty.

S představitelkou Popelky ve Třech oříšcích, herečkou Libuší Šafránkovou, se Eva Hrušková potkala osobně a velice si rozuměly. „Moc mě potěšilo, že ani jedna z nás nemá v sobě pocit konkurence,“ prozradila Xaverovi.

Zamilovaná do loutek

Nyní Eva Hrušková hraje v televizní rodinné sáze Čechovi. „Sedím tam za stolem a hraji sekretářku,“ prozrazuje. Scénář a režii seriálu má na starosti Tomáš Magnusek, se kterým herečka natáčela již film Bastardi a seriál Stopy života.

Nadále se také věnuje své zamilované „loutkařině“. Rok po maturitě se stala elévkou v loutkovém Divadle Drak v Hradci Králové, a jak sama přiznává, nemohla mít lepší školu. „Loutkové divadlo jsem si tam zamilovala a od té doby se věnuji divadlu pro děti,“ říká. „Hraji pro děti školkové a školní a bojuji za to, aby děti dostávaly co nejlepší kvalitu představení,“ uzavírá.

Jak se Evě Hruškové daří udržet dětskou pozornost, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio