Historický dětský pokojíček je nově zařízen na tachovském zámku

7. červenec 2022 13:54, aktualizováno

Na zámku v Tachově letos turistům ukazují nově vybavený pokojík, který přibližuje, v jakém prostředí vyrůstaly v 19. a 20. století knížecí děti bývalých majitelů Windischgrätzů.

Dětský pokojík na zámku v Tachově

Na zámku v Tachově je nově zřízen starodávný dětský pokojík. Turisté tak poprvé můžou vidět místnost, kde se děti z rodu Windischgrätzů připravovaly na budoucí převzetí rodinného panství. Dívky se tam učily správnému chování a snily o dobrých vdavkách a chlapci se tam pro změnu chystali na diplomatickou nebo vojenskou kariéru.

Prohlídkový okruh je nyní rozšířen o tuto jednu místnost, která je ze všech úplně nejmenší. „Myslím si, že pro návštěvníky je to ta nejveselejší místnost, kterou v celém okruhu mohou vidět,“ poznamenal kastelán Pavel Voltr.

Kromě postýlky, nočníku, křesílek a stolečku je v místnosti plno hraček knížecích dětí Windischgrätzů. Návštěvníci mohou obdivovat starodávné loutky, panenky, houpacího koníka nebo louskáček a mnoho dalšího. „Děti od Windischgrätzů měly své domácí učitele a vychovatelky. Je zde jasná připomínka toho, čemu se děti učily. K vidění je třeba sbírka brouků,“ uvedl Pavel Voltr.

Vybavení se shromažďovalo z depozitářů zámku, ale velkým dílem přispěli jednotliví dárci z Tachova i okolí. Přispěla například rodina Benešových z Plzně nebo paní Váňová z Hostouně, která darovala mimo jiného sbírku dětského nádobí.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio