Historii budovy bývalé jezuitské koleje v Klatovech představuje nová expozice

19. září 2022 10:16, aktualizováno

Přes dvacet let trvala rekonstrukce jezuitské koleje v Klatovech. Nová expozice udělala za dlouhou rekonstrukcí tečku a představuje historii budovy od roku 1655, kdy byl položený její základní kámen, až po současnost.

Celou dlouhou chodbu jezuitské koleje lemují informační tabule, vitríny s nejrůznějšími exponáty od 17. století až do současnosti a také dotykové tabule. Jednotlivé bývalé jezuitské cely se proměnily v místnosti, které svým vybavením charakterizují konkrétní historickou epochu.

Nová expozice v bývalé jezuitské koleji v Klatovech

Jezuitská kolej, vojenská kasárna, obchodní centrum a také knihovna, úřady a reprezentativní prostory města. I tak by se dala velice stručně shrnout historie rozsáhlé třípatrové budovy bývalé jezuitské koleje v centru Klatov. „V roce 1773 byl zrušen jezuitský řád a majetek připadl císařovně Marii Terezii. Zde se začíná psát historie vojenství, která trvala 220 let,“ popsala koordinátorka výstavy Jiřina Adámková.

Vojenská historie budovy byla delší než jezuitská. Proto armádě patří více výstavních místností. Ty do detailu představují, jak to v bývalé jezuitské koleji vypadalo v 80. letech. Nově vymalované zdi a nábytek musely být upraveny do podoby, jak to asi kdysi ve vojenských celách mohlo vypadat. Šedivé lino, plechové skříňky i osahaná zeď u vypínače připomínají tehdejší atmosféru místnosti.

Výstavu kurátorka Jiřina Adámková připravovala rok. Nejtěžší pro ni bylo celý koncept uchopit. Nová expozice bude otevřena v období od září až do dubna vždy od pátku do neděle a také přes svátky. V letních měsících pak bude provozní doba rozšířena. Vstupenky je možné zakoupit v Klatovských katakombách.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio