Hladina šumavské řeky Otavy v Rejštejně a Sušici, kde byl včera třetí povodňový stupeň, dál klesá

5. leden 2022 10:58, aktualizováno

Situace na šumavských řekách se dál uklidňuje. Vydra, Křemelná i Otava kvůli vydatným dešťům a tání zbytků sněhu se včera rozvodnily. Až na třetí stupeň povodňové aktivity vystoupala Otava v Rejštejně a v Sušici. Od večera ale hladiny klesají.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu řeky kulminovaly během úterního podvečera. Večer pak začaly postupně klesat. Otava v Sušici se ještě celou noc držela na prvním povodňovém stupni. Ráno už ale na žádné z šumavských řek povodňový stupeň hlášený nebyl.

Vzestup hladin naštěstí nenapáchal žádné vážnější škody. Hasiči v kraji monitorovali situaci v souvislosti s varováním před povodněmi v okolí Horažďovic a Sušice. „Jediným zásahem zůstává událost z 20:38, kdy hasiči v Horažďovicích vytáhli z Otavy listnatý strom, který mohl v řece tvořit bariéru," řekl dnes krajský mluvčí hasičů Petr Poncar.

Jak už v úterý zaznělo z vysílání Českého rozhlasu Plzeň, starosta Sušice Petr Mottl i starosta Rejštejna Horst Hasenöhrl shodně řekli, že nepředpokládají, že voda způsobí nějaké vážné škody, protože na toto tání sněhu jsou v této oblasti zvyklí. Velká voda tam rychle nastoupá, proteče krajem a zase velmi rychle zmizí. Navíc v Sušici byla v devadesátých letech a ještě v roce 2002 obrovská povodeň, takže od té doby má město účinná protipovodňová opatření.

Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu dál pršet nebude, naopak teploty klesají a mělo by i sněžit. Hladiny řek by tak v nejbližší době už stoupat neměly.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio