Hlas Scorpions Klaus Meine slaví 75. narozeniny

25. květen 2023

Skupina Scorpions, která vznikla v roce 1965 v Hannoveru, je jednou z nejznámějších německých kapel na poli rocku, které se výrazně prosadily i ve světě. Pro jejich tvorbu jsou typické především hardrockové balady. 

Zakladatelem skupiny je kytarista Rudolf Schenker. Právě on a zpěvák Klaus Meine patří k jádru této formace, Klaus Meine přišel do kapely 4 roky po jejím vzniku a oba jsou jejími členy dodnes.

Scorpions jsou jednou z nejznámějších a nejdéle hrajících rockových skupin. Zásadní obrat v její kariéře přišel v roce 1980 po vydání alba s názvem Animal Magnetism. Rychle se stalo platinovým, a to dokonce i ve Spojených státech. Scorpions získávají celosvětovou popularitu. Koncertují i v Americe, Kanadě, Skotsku nebo Švédsku. Stávají se novou německou senzací a získávají si pověst jako největší a nejlepší německá skupina.

Kapele se však záhy do cesty postavil nepříjemný problém. Zpěvák Klaus Meine po nahrání alba Animal Magnetism ztratil hlas. Byl už připraven z kapely odejít. Prodělal množství operací a prakticky se znovu učil zpívat, přičemž ho podporovala celá skupina. Nakonec se do kapely vrátil, s hlasem opět v pořádku. Klaus Meine napsal většinu textů písní skupiny Scorpions. Mnoho let se věnuje charitativním projektům, jako je boj prosti leukémii a rakovině, muzikoterapie pro hendikepované a dětská charita UNICEF.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio