Hláska na zámku Horšovský Týn prochází proměnou

7. červenec 2020 14:35

Historická hláska v zámeckém parku v Horšovském Týně na Domažlicku je v těchto dnech obehnaná lešením. Po několika letech se tam vrátili restaurátoři, aby památku uvedli do původního stavu. Už před lety bylo potřeba stavbu staticky zajistit, aby se nezřítila ze skály.

Je potřeba udělat sondy a zjistit, jak moc zatéká do stávající izolace. Následně tu špatnou odstranit a udělat novou. Dále je nutné opravit původní barokní i gotické omítky. „Pracujeme podle historických postupů. Používáme vápennou maltu s příslušnou frakcí písku z místní lokality. Písek se nikdy nedovážel kilometry daleko. Vždycky se použil písek vytěžený v dané lokalitě,“ vysvětlil restaurátor Petr Toman.

Na hlásce se budou vyzdívat nové parapetní zídky, budou se vracet okna a dveře, budou se opravovat kované prvky. Nová bude také střecha a korouhvička. Ta je aktuálně nefunkční a ani nemá původní tvar. Nová korouhvička bude mít tvar praporku, uprostřed s hvězdou. Uvnitř bude skleněná kulička. Mosazná kulička totiž koroduje a korouhvička se pak netočí.

Sprejeři se vyřádili

Hláska neunikla uvnitř zájmu sprejerů. „Jsou tu nápisy různými spreji, různě staré. Budeme muset zkoušet čištění mnoha chemickými materiály, dokud se nám neukáže, kterou chemikálii můžeme použít. Nechceme poškodit omítku, tak musíme být velice opatrní,“ popsal další z restaurátorů Karel Švuger.

Hlásky neboli gloriety byly určeny pro vojenské účely. Sloužily jako strážní objekty, z kterých byl dokonalý rozhled do okolí a umožňoval spatřit dlouho dopředu blížící se nebezpečí. Hlásku na zámku Horšovský Týn najdete na skalnatém výstupku nad srázem, asi 500 metrů severně od zámku. Stavba byla vybudována za Lobkowiczů.

„Spodní dvě patra hlásky budou mít dveře, chceme tam provádět při různých příležitostech návštěvníky,“ sdělil kastelán zámku Horšovský Týn Jan Rosendorfský. Horní patro bude sloužit jako vyhlídka. Práce skončí z větší části v listopadu, nejpozději v březnu příštího roku.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio