Hlávkové zelí na smetaně s vepřovou plecí

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Hlávkové zelí, známe zejména v dušené úpravě, se podává velmi často, spolu s knedlíky, jako příloha k pečenému vepřovému masu. Dnešní recept nabízí úplně odlišnou úpravu, šetrnou a poměrně rychlou. Věřím, že bude vítanou změnou v našem jídelníčku. Hlávkové zelí je totiž zásobárnou vitamínů a minerálních látek.

Suroviny 4–6 porcí:

1 hlávka zelí o hmotnosti cca 1 kg
500 g vepřové plece
1 cibule
1 menší svazek saturejky
1 lžička kmínu
1 polévková lžíce sádla
1 polévková lžíce oleje
50 g hladké mouky
1–2 stroužky česneku
mletý pepř
ocet
sůl

Postup:

Maso vložíme do hrnce, osolíme, zalijeme vodou a pomalu vaříme cca 15 minut.

Potom přidáme na nudličky nakrájené hlávkové zelí, kmín, saturejku a vše uvaříme do měkka. Dbáme však na to, aby se zelí nerozvařilo, ale zůstalo křupavé.

Měkké maso vyjmeme, saturejku odstraníme a zelí zahustíme cibulovou jíškou. Opepříme, přidáme utřený česnek, ochutíme octem a dobře provaříme.

Nakonec vmícháme kysanou smetanu. Podáváme obložené plátky vařeného plecka.

Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přibližně1,5 hodiny.

Hlávkové zelí na smetaně s vepřovou plecí podle receptu Mirky Kuntzmannové