Hlavní část stavby průtahu Štěpánovicemi u Klatov se odkládá! Důvod? Nedostatek materiálu

8. říjen 2021 08:55, aktualizováno

Nedostatek stavebního materiálu odsouvá některé stavby. Týká se to například průtahu obcí Štěpánovice na Klatovsku. Ředitelství silnic a dálnic společně s městem Klatovy tam mimo jiné chystá kompletní rekonstrukci vozovky, nové autobusové zálivy a taky vybudování středových ostrůvků. Letos se zatím pracuje jen v okolí a přímo do silnice už se nekopne.

„V této chvíli se tu mělo pracovat ve větším rozměru. Nicméně dodavatel nesehnal kamenné obrubníky, které potřebuje, aby mohl práce kompletně zahájit. Tak jsme se dohodli na kompromisním řešení. Letos budou udělány ty práce, které jdou. To znamená zatrubnění, věci, které souvisejí s vodou a podobně. Odložení prací je pro nás nepříjemnost. Počítali jsme s tím, že práce proběhnou v letošním roce, protože na příští rok jsou naplánované další akce. Mimo jiné jedním ze subdodavatelů na této akci jsou i Šumavské vodovody a kanalizace, které ty trouby, jež k tomu potřebují, měly už dávno nakoupené. A v neposlední řadě máme celou akci v rozpočtu už od prosince minulého roku, protože jsme s ní napevno počítali. Vážíme si spolupráce s ŘSD i dobré komunikace, díky které se nakonec našlo optimální řešení,“ uvedl místostarosta Klatov Václav Chroust z ODS.

Stavba podobného rozsahu se připravuje několik let a plánované akce na sebe navíc různě navazují. „Ty se postupně koordinují s různými dalšími subjekty, ať už je to voda, elektřina, plyn, metropolitní síť. Ty koordinace nejsou úplně jednoduché. Když potom akce, která je připravena na rok 2021, se najednou přesune do roku 2022, je to samozřejmě nepříjemné. Mimo jiné i z hlediska pracovních týmů,“ vysvětlil Václav Chroust.

Termín dokončení se stihne

I když ve Štěpánovicích Ředitelství silnic a dálnic posunulo hlavní práce až na příští rok, původně plánovaný termín dokončení - tedy červen 2022, by to ohrozit nemělo. „V současné době na silnici první třídy číslo 27 Štěpánovice probíhají práce na dvou stavebních objektech. A to na odvodnění komunikace a na veřejném osvětlení, vše mimo komunikaci. Celková doba výstavby bude samozřejmě dodržena,“ potvrdil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Harmonogram prací se podle Jana Rýdla změnil kvůli problémům se žulovými obrubami. „Dodávky jsou slíbeny zhruba na polovinu listopadu, což je z našeho hlediska čas, kdy už nelze zasahovat do komunikace a pokládat technologicky nové vrstvy. Proto dojde k přerušení prací, a to od 1. listopadu do konce března příštího roku. Práce budou pokračovat od 1. dubna 2022,“ doplnil mluvčí.

Stejná situace je i v klatovské Domažlické ulici, tedy silnici l/22. Právě tuto středu se Ředitelství silnic a dálnic s městem dohodlo, že i tady se kvůli nedostatku stavebního materiálu, odloží práce na příští rok.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio