Hlavní organizátoři zájmových kroužků v Plzeňském kraji se připravují na sezónu

Jít na gymnastiku, na tancování, hrát na kytaru nebo cvičit judo. Děti se začátkem nového školního roku znovu začínají chodit i na kroužky. Organizátoři volnočasových aktivit ale musejí tentokrát počítat i s prevencí proti koronaviru. Proto se víc desinfikuje a uklízí hlavně v učebnách, kde děti budou trávit volný čas.

Na letošní školní rok plzeňský Radovánek připravil 330 kroužků pro zhruba 4000 žáků, dětí a dalších zájemců. „Chceme dostat děti ven do přírody, na sportoviště. Takže máme cyklotoulky, koloběžky a jiné aktivity. Vzhledem k tomu, že jsme byli všichni rok a půl zavření, tak se domníváme, že jsou dvě skupiny rodičů. Ti, kteří ještě vyčkávají, protože se ta situace zase komplikuje. A ti, kteří už jsou natěšení a svoje děti přihlásili. V současnosti máme z padesáti procent obsazeno. Není ale vůbec problém hlásit se i během roku,“ popsala ředitelka Eva Tischlerová.

Na 100 různých kroužků v Blovicích a ve Spáleném Poříčí nabízí taky Dům dětí a mládeže v Blovicích v čele s ředitelkou Boženou Šroubkovou. I tady evidují určité váhání. „Děti vybírají a volí třeba jen variantu dvou kroužků, když to bylo před tím víc a vyloženě zkouší, jak to bude vypadat. Jak se sejdou kamarádi a podobně. Takže i my čekáme. Někteří rodiče, bohužel pro nás, zjistili, že dětí mohou být i samy doma, protože v době lockdownu jim nic jiného ani nezbývalo, tudíž ty kroužky až tak moc neřeší. Otázkou je jak dlouho to bude takto fungovat a zda to bude dětem i rodičům vyhovovat,“ uvedla ředitelka.

Doučko pro ty, kteří něco ve škole nezvládli

Dům dětí a mládeže v Blovicích se jako jediné zařízení tohoto typu během lockdownu staralo o děti hasičů, zdravotníků a dalších potřebných profesí. Díky zkušenostem s výukou přichází teď s novinkou. „Tak jsme zařadili nový kroužek, který se jmenuje Doučko a je to pro děti mladšího školního věku. Buď děti nebo rodiče mohou mít pocit, že něco ve škole nezvládli, anebo si potřebují vědomosti doplnit. A protože jsme tu takto s dětmi celý rok pracovali, tak otevíráme kroužek. Uvidíme, jaký o něj bude zájem,“ doplnila Božena Šroubková.

V Blovicích kroužky začínají 20. září, v Radovánku o týden později.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio