Hlavní tah na centrální Šumavu je po více než roce opět průjezdný

24. červen 2020 06:20

Po patnácti měsících definitivně skončila oprava silnice mezi Dlouhou Vsí u Sušice a Radešovem. Jeden z frekventovaných tahů ze Sušice směrem na centrální Šumavu byl od loňského dubna přerušený a řidiči s výjimkou veřejné dopravy jezdili po objížďkách.

„Tady byly statické poruchy, byl tam porušený břeh k řece a hrozily závaly z druhé strany. Tohle byl největší problém, který jsme měli v příjezdu na Šumavu,“ popsal, jak vypadala silnice před opravou, náměstek plzeňského hejtmana pro dopravu Pavel Čížek.

Po patnácti měsících definitivně skončila oprava silnice mezi Dlouhou Vsí u Sušice a Radešovem

Oprava zhruba pěti kilometrového úseku mezi Dlouhou Vsí a Radešovem přišla na 269 milionů korun. Většinu peněz pokryla evropská dotace. „Dělalo se tu úplně vše. Zpevňovaly se břehy potoka, zpevňovaly se opěrné zídky, sanovala se skála ve velkém úseku. Dělaly se tam sítě proti kamenům i sítě přímo na skále nebo se třeba řešila spodní voda. Došlo i k určitému rozšíření silnice, takže dnes bude komunikace zcela bezpečná,“ upřesnil Pavel Čížek.

Řidiči najezdili desítky kilometrů navíc

Oficiální objížďka kvůli zavřenému úseku vedla ze Sušice přes Nezdice. Kratší to ale bylo přes Albrechtice a úplně nejkratší pak přes Bohdašice. Obec, ve které za normálních okolností není téměř žádný provoz, se najednou stala frekventovanou trasou, obzvláště v době, kdy jezdili lidé do práce a z práce. A tak se Bohdašickým po otevření silnice pochopitelně ulevilo.

Po patnácti měsících definitivně skončila oprava silnice mezi Dlouhou Vsí u Sušice a Radešovem

Vesnice Annín se kvůli rekonstrukci silnice, ocitla ve slepé ulici. Dojet z Annína na Šumavu nebylo možné. Zatímco někteří místní přivítali zklidnění dopravy ve vsi, těžce uzavírku nesli místní podnikatelé, kterým ubyli hosté a zákazníci. Znovuotevření silnice proto vítají. „Teď se to začíná tak nějak rozbíhat. Jsem optimista, takže sezona určitě bude dobrá,“ zhodnotila Jitka Burešová, která s rodinou provozuje autokempink v Anníně.

Po nové silnici přijíždějí lidé také do annínské sklárny. „Je vidět, že je silnice otevřená. Je to posun určitě k lepšímu,“ uvedl Otakar Švrčula z vedení sklárny. A hosté se vracejí také třeba do annínského hotelu, pochvaluje si recepční Kristýna Jonášová: „ Hosté nemusejí nic objíždět a mají k nám snazší přístup.“

Opravená silnice je přínosem

Díky opravené silnici mezi Dlouhou Vsí a Radešovem je opět přímé spojení mezi Sušicí a Kašperskými Horami. „Přispěje to k tomu, aby byla Šumava znovu zpřístupněná,“ řekl sušický starosta Petr Mottl.

Novou silnici už otestoval i šumavský učitel, sportovec a pamětník Emil Kintzl z Kašperských Hor. „Přeji lidem, aby tam jezdili opatrně, poněvadž někteří, když jsem tam jel na kole, jezdili jako utržení ze řetězu. Tak aby to vážili,“ přeje si Emil Kintzl.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio