Hledá se nejkrásnější alej v České republice. V Plzeňském a Karlovarském kraji usiluje o titul 15 stromořadí

16. listopad 2017

Sedmý ročník soutěžní ankety Alej roku vyhlásil spolek Arnika. Cílem projektu je poukázat na význam alejí a stromořadí v tradiční české krajině. Letos může veřejnost na internetu hlasovat pro jednu z 62 nominovaných alejí.

V Plzeňském kraji jsou letos nominované tři aleje a všechny jsou v Tachově. Je to Knížecí alej, Dlouhá alej a alej k rozhledně Vysoká.

Knížecí alej navrhla do soutěže Alena Mautnerová z městského kulturního střediska v Tachově. Tuto alej tvoří 200 javorů a 100 olší. „Začíná u Husmanova mlýna v Tachově a vede podél řeky Mže do městské části Světce. Alej nechal vysázet Josef Mikuláš Windischgrätz v roce 1791. Stezku je hojně využívaná cyklisty, běžkaři nebo k různým procházkám, “ popsala Alena Mautnerová.


Mezi nominovanými jsou aleje tvořené listnatými, ale i ovocnými stromy. Všechny navržené aleje včetně obrázků si zájemci mohou prohlédnout na stránkách www.alejroku.cz. Hlasovat je možné až do 4. prosince.

Tachov je plný krásných stromů

Také druhou nominovanou alej nechal vysázet na konci 18. století už zmíněný kníže Windischgrätz. Toto stromořadí lemuje cestu z Tachova k minerálnímu prameni. Jedná se o smíšenou, převážně ale lipovou alej. Do soutěže Alej roku ji přihlásila Marie Ulrichová, která říká, že alej k minerálce je půvabná v každém ročním období. A Marie Ulrichová stojí i za nominací třetí aleje. Ta je lipová a vede z města k nové rozhledně na kopci Vysoká.

V Karlovarském kraji je letošní rok v soutěži 12 alejí. Lidé mohou hlasovat například pro alej ve Starém Hrozňatově, Karlových Varech nebo pro aleje v Mariánských i Františkových Lázních.

autoři: lum , jik
Spustit audio