Hlinsko investuje do vyžití a chystá bydlení pro mladé

8. srpen 2022

V Hlinsku dokončili za poslední roky několik významných investic. Ať už je to koupací biotop nebo sportovní hala. Teď se pracuje například na výstavbě propojky sídliště. Radnice by ráda ve městě udržela také mladé lidi.

„Snažíme se investovat do nových stavebních parcel. V posledních letech se nám podařilo nabídnout zhruba 80 parcel a už jsou prodány. Výstavba tam probíhá,“ říká starosta Hlinska Miroslav Krčil.

Místa pro bydlení

„V tuto chvíli připravujeme i další projekty a nejenom v Hlinsku. Na 25 stavebních parcel v místní části Chlum, dalších osm parcel v místní části Srní. Připravujeme i projekty na bytovou výstavbu a zvažujeme i nájemní bydlení, protože si myslíme, že současná situace nebude úplně příznivě nakloněna tomu, aby si každý mladý člověk nebo mladá rodina mohli pořídit vlastní byt. Aspoň tímto způsobem tomu chceme jít naproti,“ dodává starosta.

Starosta Hlinska Miroslav Krčil

Další, co by mohlo mladé lidi v Hlinsku udržet, jsou pracovní pozice, i když v dnešní době už není dojíždění za prací problém. „Naší snahou je, a všemožně to podporujeme, aby firmy co možná nejvíce zůstávaly v Hlinsku, byť ne vždy se to samozřejmě daří. Ale to není úplně záležitost, kterou město může ovlivnit. Nicméně máme tam volné prostory na podnikání. Bývalý vlastník rozprodal i areál kde dříve působila ETA. Takže věříme, že potenciál rozvoje tam je i v tomto směru. Ale je to všechno běh na dlouhou trať,“ říká Miroslav Krčil.

Před časem se povedlo přes obor Výrobce potravin – mlékař vzkřísit hlinecké učiliště. Letos se mnoho mlékařů nepřihlásilo, ale vznikly nové obory. „Otevřeli jsme obory elektrikář a truhlář a o ty je v tuto chvíli zájem docela velký, na to, že jsme byli v covidové době. Věřím, že se nám podaří nastartovat zpět střední odborné školství, které někdy v roce 2005 bylo chybným rozhodnutím v Hlinsku zrušeno. Jsme stále na začátku. Ono když se něco zruší, tak to je rychlé, ale když to máte vrátit zpátky, aby to mělo funkčnost a efektivitu, tak to stojí hodně peněz a úsilí,“ dodává Miroslav Krčil.

Spustit audio

Související