Hned několik unikátů se letos vrátí do kláštera v Plasích

19. březen 2016

Prohlídkový okruh památky doplní dosud ztracený barokní obraz, vzácný oltář a také flakon opata Tyttla. Předměty, které sem kdysi patřily, se teď znovu vracejí - některé po více než dvou stoletích.

Národní kulturní památka klášter Plasy letos nabídne návštěvníkům hned několik novinek. Na prohlídkový okruh se vrátí unikátní a vzácný želvovinový oltář, barokní obraz nebo také flakon vyrobený speciálně pro bývalého opata Evžena Tyttla.

Správa památky se už více než deset let snaží do kláštera postupně vracet jednotlivé předměty, které zmizely po odchodu mnichů roku 1786. Tu a tam se podaří skutečně něco najít, pro letošní sezonu se tak podařilo zapůjčit hned čtyři takové předměty.

Největším úspěchem je podle správy kláštera želvovinový tabernákl se dvěma ostatky. Ten se z Plas dostal k premonstrátům na Strahov. Zpátky do plaského kláštera se letos vrátí po 230 letech. Správa také zjistila, že se podle všeho jedná přímo o návrh Jana Blažeje Santiniho Aichla a nebývá až tak běžné, aby architekt navrhoval i mobiliář.

Tento oltář byl vyroben nejspíš pro někdejšího významného opata Evžena Tyttla. Návštěvníci tento unikát najdou na jeho původním místě, tedy v kapli sv. Bernarda a budou tak moci sami posoudit, jak k sobě patří architektura, freska a tento oltář z vzácných materiálů.

Desítky let ztracený obraz se našel v Plzni

O aktuálním umístění oltáře se ovšem vědělo na rozdíl od vzácného barokního obrazu Jana Kryštofa Lišky Sv. Václav v nebeské slávě. Jeho stopa se ve 20. století na desítky let ztratila. Naposledy byl lokalizován v kostele ve Smrkovci, kam putoval po zrušení plaského kláštera v 19. století.

Po druhé světové válce se odtamtud ztratil a najít se ho podařilo teprve nedávno. Jedna z prvních prací, které Liška v Plasích udělal, byla zastrčená v boční kapli františkánského kláštera v Plzni.

Dalším z předmětů, které se na letošní sezonu znovu vrátí do klástera Plasy, je také dvojstěnný skleněný flakon. Vyroben byl kolem roku 1730 a patřil původně do osobního majetku opata Tyttla.

Návštěvníci kromě toho uvidí i model ideální podoby kláštera tak, jak ho navrhoval stavitel Santini Aichl. Tyto věci měli lidé možnost vidět už loni v Plzni a to na výstavě barokního umění Vznešenost a zbožnost.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio