Hobby markety mají znovu otevřeno. Lidé vzali obchody doslova útokem

10. duben 2020 11:30

Nakoupit květiny na zahrádku nebo šroubky a prkna na novou lavičku. Lidé hromadně vyjeli do hobby marketů poté, co jejich otevření za nouzového stavu ve čtvrtek umožnila vláda. Otevřené můžou být i dnes, stejně jako stavebniny, železářství nebo květinářství. Možnost nakoupit si před velikonočními svátky lidé hodně využívají.

Hned u vstupu jednoho z hobby marketů je stojan s dezinfekcí. Měly by tu být i jednorázové rukavice, které ale kvůli velkému počtu zákazníků rychle zmizely. Právě zvýšenou hygienu musí obchody, které mohou být se souhlasem vlády otevřené, zajistit.

Co všechno dělají v zahradnictví Plzeň, popsal za provozovatele Přemysl Písař: „Daleko častěji se uklízejí toalety. Každou hodinu, někdy i častěji, se otírají kliky a vůbec všechny kontaktní plochy. Po každém nákupu dezinfikujeme nákupní vozíky a přestavěli jsme prodejnu tak, aby bylo možné dodržovat rozestupy. To, že jsme zahradnictví a jsme na čerstvém vzduchu, tak nám v dodržování bezpečnostních opatření výrazně pomáhá.

Nařízení vlády zasáhlo i do tržeb zahradnictví

Přesto, že lidé teď s nastupujícím jarem sazenice a květiny hodně nakupují, nouzový stav se právě tady na návštěvnosti podepsal. „Kdybychom byli ve standardní době, tak kolem Velikonoc jsou rekordní tržby, potom už to padá. V tuto chvíli je zájem tak na 60 procentech. Na druhou stranu je větší čas si s lidmi povídat. Každopádně je to výrazně slabší,“ popsal Přemysl Písař.

I kvůli tomu museli v zahradnictví propouštět. „Zredukovali jsme stavy o nejméně odborné, nejméně kvalitní a nejméně spolehlivé pracovníky. Rozloučili jsme se také téměř se všemi zahraničními pracovníky. Jsou to lidé, kteří žijí většinou na ubytovnách, mají hygienu někde úplně jinde, a my nechceme vystavovat náš personál, zákazníky, ani nikoho jiného nebezpečí,“ vysvětlil Písař.

Zájem o různé druhy rostlin je standardní, jako v minulých letech. „Začíná vzrůstat zájem o balkonové rostliny muškáty, petúnie, surfinie a vůbec celý tento sortiment. Je tu i určitý nárůst zájmu o to, vypěstovat si doma zdravé jídlo, zdravé ovoce nebo bylinky, a vědět, že na to přede mnou nikdo tak zvaně nenapráskal,“ uzavřel Přemysl Písař.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK , KHS Plzeňského kraje
Spustit audio