Hokejista Jakub Voráček založil nadaci pro pomoc lidem s roztroušenou sklerózou

2. září 2015

Hokejista Jakub Voráček bude pomáhat lidem s roztroušenou sklerózou. Založil proto nadaci dva roky poté, co byla jeho sestře tato nemoc diagnostikována. Své charitativní aktivity tak rozšířil i do Česka, v zámoří s nimi už zkušenosti má.

„V Americe se takto snažím pomáhat poslední tři čtyři roky. Před dvěma lety tím byla postižena moje sestra, tak jsme se začali bavit o tom, že budeme pomáhat i tady lidem s roztroušenou sklerózou. Nápad byl výborně zrealizovaný a díky skvělému týmu tady teď jsme.“

Jakub Voráček se sestrou Petrou Klausovou také představili maskota Nadace, je jím Kluk puk. A není v tom zdaleka sám, podpořili ho například světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný.

Problematiku diskutuje Voráček s elitním světovým fyzioterapeutem, docentem Pavlem Kolářem, a u začátku Nadace stojí třeba i herci Ivan Trojan nebo Jakub Kohák.

Ten ale na poprvé Voráčka spíš trápil, když se natlačil do hloučku novinářů a místo diktafonu strkal Voráčkovi k ústům, lépe řečeno přímo do úst, puk. Voráček se ale zaskočit příliš nenechal.

Sestra Jakuba Voráčka Petra Klausová, maskot nadace pro pomoc lidem s roztroušenou sklerózou Kluk puk a Jakub Voráček

„Roztroušená skleróza je svinstvo a ještě na to není lék. Ale dá se s tím nějak bojovat, když se to podchytí brzy. U sestry se to naštěstí podařilo, ale pro rodinu to byl šok. Takový je však život, takové věci se stávají a musíme bojovat dál,“ uvědomuje si Voráček vážnost onemocnění roztroušenou sklerózou.

Sám se zavázal, že v příští sezoně věnuje nadaci za každý získaný bod v NHL jeden tisíc dolarů, loni těch bodů bylo 81, tedy v přepočtu necelé dva miliony korun. Což by prý bylo ideální zopakovat.

„Doufám, že minimálně to, co vloni. V hokeji je to ale každý rok těžší, ale doufám, že těch bodů udělám hodně a peněz na nadaci přibude,“ věří zakladatel Nadace pro pomoc lidem s roztroušenou sklerózou Jakub Voráček.

autoři: Vojtěch Bureš , fk
Spustit audio